Ovaj recept je rješenje!
Ribolita je tradicionalna italijanska čorba puna ukusnih sastojaka kao što je kelj. U potpunosti je vegatarijanska, a ako koristite povrtnu kocku umjesto pileće, može biti i posna. Ime joj, u slobodnom prevodu, znači "podgrijana" jer se ranije pravila od ostataka jučerašnjeg ručka i starog hljeba.
Ako volite čorbe, ne propustite i ove recepte - kako se prave italijanska čorba od bijelog luka i pileća čorba za jačanje imuniteta.
Sastojci:
1 crni luk
1 šargarepa
4 čena bijelog luka
Pola glavice kelja
150 grama starog hljeba
Kocka pileće supe
Konzerva bijelog pasulja
Kašika koncentrata paradajza
So, biber
Maslinovo ulje
Majčina dušica
Priprema:
Isjecite povrće, zagrijte ulje u dubokoj šerpi. Propržite najprije crni i bijeli luk i šargarepu. Dodajte majčinu dušicu, kelj i koncentrat paradajza i propržite sve zajedno još par minuta.
Kocku rastvorite u 700 mililitara vruće vode, pa ulijte u šerpu. Pasulj ocijedite, polovinu izgnječite viljuškom i sve zajedno ubacite u šerpu. Neka čorba krčka 20 minuta, po potrebi dolijte još vode.
Začinite dobro solju i biberom, i pred kraj kuvanja ubacite hljeb iskidan na komade. Kada hljeb lijepo upije čorbu i postane mekan, vrijeme je za serviranje. Servirajte u činijama, prelijte maslinovim uljem i još malo pobiberite.