Profesionalni kuvari otkrili kada se koristi svjež, a kada suvi kvasac: Savjeti koji prave veliku razliku | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velika je razlika

Profesionalni kuvari otkrili kada se koristi svjež, a kada suvi kvasac: Savjeti koji prave veliku razliku

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Možda ste mislili da je svejedno, ali kvalitet tijesta je drastično drugačiji.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/jirkaejc

Da li je svejedno kada koristite svjež ili suvi kvasac? Većina domaćica više voli svjež jer je od njega tijesto mekše i izdašnije, a instant kvascu, suvom, pribjegava kada je u žurbi.

A da li je ovo jedina razlika kada je riječ o upotrebi obe vrste kvasca? Ako niste sigurni koji i kada da koristite, američki profesionalci sa Kulinarskog instituta u Hajd Parku otkrili su koje su prednosti i mane jednog i drugog...

Svježi kvasac je najbolji za recepte koji zahtjevaju da se tijesto više od jednom premijesi i dobar je za ona koja se nakon pripreme ostave na hladnom da prenoće. Loša strane? Izuzetno je "nestabilan", odnosno lako se kvari. Osim toga, osjetljiv je prilikom pripreme. Ako temperatura vode pređe 45 stepeni Celzijusovih, postoji velika vjerovatnoća da će se "uništiti", odnosno neće ispoljiti svoja svojstva i učiniti da tijesto naraste.

S druge strane, suvi kvasac je prilično stabilan i može da traje praktično godinama u frižideru, a da ne izgubi moć dizanja. Malo je tolerantniji na više temperature (do 50 stepeni Celzijusovih). Dobar je za pripremu tijesta koja se čuvaju u frižideru preko noći,  najbolji je kod onih koji ne treba da se premijese više od jednog puta.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA