Možda ste mislili da je svejedno, ali kvalitet tijesta je drastično drugačiji.
Da li je svejedno kada koristite svjež ili suvi kvasac? Većina domaćica više voli svjež jer je od njega tijesto mekše i izdašnije, a instant kvascu, suvom, pribjegava kada je u žurbi.
A da li je ovo jedina razlika kada je riječ o upotrebi obe vrste kvasca? Ako niste sigurni koji i kada da koristite, američki profesionalci sa Kulinarskog instituta u Hajd Parku otkrili su koje su prednosti i mane jednog i drugog...
Svježi kvasac je najbolji za recepte koji zahtjevaju da se tijesto više od jednom premijesi i dobar je za ona koja se nakon pripreme ostave na hladnom da prenoće. Loša strane? Izuzetno je "nestabilan", odnosno lako se kvari. Osim toga, osjetljiv je prilikom pripreme. Ako temperatura vode pređe 45 stepeni Celzijusovih, postoji velika vjerovatnoća da će se "uništiti", odnosno neće ispoljiti svoja svojstva i učiniti da tijesto naraste.
S druge strane, suvi kvasac je prilično stabilan i može da traje praktično godinama u frižideru, a da ne izgubi moć dizanja. Malo je tolerantniji na više temperature (do 50 stepeni Celzijusovih). Dobar je za pripremu tijesta koja se čuvaju u frižideru preko noći, najbolji je kod onih koji ne treba da se premijese više od jednog puta.