Najpoznatije jelo sa grila.
Najpoznatiji specijalitet sa roštilja, čisto meso, bez aditiva i pojačivača ukusa! Znaćete da ste ih dobro ispekli ako je meso potamnilo spolja, a iznutra ostalo svijetloroze!
Najukusniji su kada se služe sa lepinjama i crnim lukom!
Sastojci:
3 kg goveđih prsa
1 kg goveđeg vrata
1 kg jagnjećih prsa
75 g jodirane soli
5 g bibera u prahu
5 g bijelog luka u prahu
Priprema:
Isjeći meso (ne uklanjati masnoću) na kocke, dodati so, biber i bijeli luk u prahu. Sve dobro izmješati i ostaviti u frižideru 24 sata. Zatim samljeti dva puta i ostaviti da odstoji još 24 sata u frižideru. Oblikovati ćevape, najbolje koristiti presu jer će tako biti kompaktni kako bi masnoća i saft ostali unutar ćevapa. Rešetku za roštilj podmazati jagnjećim ili goveđim lojem i peći ćevape.