Kuhinja

Rotkva, jeftino i lako dostupno povrće koje čini čuda za zdravlje

Autor Vesna Kerkez

Ne samo da je korisna za zdravlje, već ima vrlo malo kalorija zbog čega je odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma.

Izvor: @yusanita.ru via Twenty20

Ima je u izobolju na pijacama, košta vrlo malo a čini čuda za zdravlje. Riječ je o rotkvi! Ova namirnica je nepravedno zapostavljena zbog jakog ukusa, a upravo je njena ljutina to što je čini toliko zdravom.

Rotkva sadrži 80-90 odsto vode i vrlo malo kalorija. Bogata je uljem gorčice, glikozidima i organskim kiselinama koje joj pružaju oštar i gorak ukus. Zbog ovih sastojaka rotkva je pogodna ne samo za unutrašnju, već i za spoljašnju upotrebu.

Pomaže kod bolesti zglobova i kičme. Možete napraviti kašu od rotkve ili iscijediti sok i nanijeti je u obliku obloga na bolni zglob.

Osim toga, rotkva sadrži obe vrste dijetalna vlakana: nerastvorljiva i rastvorljiva. Nerastvorljiva dijetalna vlakna poboljšavaju pokretljivost (kontrakciju mišića) gastrointestinalnog trakta, pa sprečavaju zatvor i stagnaciju žuči. Čak se vjeruje da rotkva pomaže u uklanjanju kamenja i pijeska iz bubrega i žučne kese zbog prisustva nerastvorljivih dijetalnih vlakana. Što je manje stagnacije žuči, manji je rizik od pojave kamenja. Zato, ako osoba ima sklonost ka stvaranju kamena, salata od rotkve će biti od velike koristi. 

Rastvorljiva dijetalna vlakna, posebno pektin koji se nalazi u rotkvi, djeluju na metabolizam holesterola i glukoze. Odnosno, oni doprinose uklanjanju viška holesterola, glukoze iz tijela i spriječavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Kod osoba koje boluju od šećerne bolesti ili su gojazne, rotkva pomaže da se normalizuje metabolizam. Zahvaljujući fosfolipidima utiče na snižavanje nivoa holesterola, spriječava razvoj takozvane masne degeneracije jetre, odnosno masnih naslaga u jetri.

Smanjuje pritisak i otoke

Osobe koje imaju pogoršanje hroničnih bolesti - gastrointestinalnog trakta (gastritis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu), kardiovaskularnih (srčana insuficijencija), inflamatornih bolesti bubrega ili jetre, ne bi trebalo da jedu rotkve zbog nadražujućeg dejstva.

Ukoliko su ove bolesti "pod kontrolom", preporučuju se jer zahvaljujući obilju kalijuma rotkva ima diuretičko dejstvo: snižava krvni pritisak i smanjuje otoke. Vrlo je korisna kod problema sa zadržavanjem vode u tijelu, pa samim tim i kod bolesti bubrega.

(MONDO)