Nije svejedno ni koliko dugo ga držite u frižideru!
Možda vam se čini da pirinač možete dosta dugo da čuvate u frižideru, da ne spada u "rizične namirnice" poput spnaća i mljevenog mesa. Ali nije tako.
Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), kada jednom skuvate pirinač, najviše 3-4 dana smijete da ga držite u frižideru, a u zamrzivaču (što se uopšte ne preporučuje jer gubi ukus), maksimalno tri do četiri meseca.
A kako se podgrijava?
Nutricionistkinja Beti Gold kaže da zapravo ovu namirnicu uopšte ne bi trebalo ponovo zagrijavati.
"Podgrijani pirinač, ako se to radi pogrešno, može da razvije bakteriju "Bacillus cereus" koja uzrokuje trovanje hranom", rekla je i preporučila nekoliko "bezbjednih" načina.
"Da biste smanjili šanse za razvoj bakterija, pirinač ohladite tako što ćete ga podijeliti u plitke posude za hranu s poklopcem."
Napominje i da ovu namirnicu treba čuvati na temperaturi od 4 stepeni C ili nižoj, a ako je duže od dva sata stajala napolju - bacite je!
Kako se podgrijeva u mikrotalasnoj?
Skinite poklopac s posude. Na svaku šoljicu pirinča dodajte 1 do 2 kašike vode. Poklopite i zagrijavajte u mikrotalalasnoj 3 do 4 minuta.
Kako se podgrijava u tiganju?
Prebacite pirinač u tiganj sa uljem i stalno miješajte na umjerenoj vatri. Viljuškom razbijte sve grumenčiće i vodite računa da se svuda ravnomerno zagrije.
Kako se podgrijava na pari?
Pirinač prebacite u posudu u koji ste stavili 1 do 2 kašike putera ili ulja. Dodajte 1 do 2 kašike vode na svaku šoljicu pirinča i ostavite da se lagano kuva. Poklopite i povremeno promiješajte. Nakon što voda proključa, pirinač je zagrijan.
Kako podgrejati zamrznuti pirinač?
Pirinač u posudi poprskati kašikom, dvije vode po šoljici pirinča. Posudu prekrijte vlažnim papirnatim ubrusom i stavite u mikrotalasnu rernu na visoku temperaturu 1 do 3 minuta. Izvadite i lagano usitnite viljuškom, pa vratite u mikrotalasnu.