Nutricionista Đorđe Pejić detaljno objasnio sve o vitaminima iz grupe B
Postoji dosta vitamina iz grupe vitamina B – preciznije osam, a nutricionista Đorđe Pejić je za RTS ordinaciju rekao da najbolji efekat imaju kada se nađu u dobroj sinergiji.
"Vitamin B je esencijalan, naše tijelo ne može da ga proizvede, zato je važno da znamo u kojim namirnicama ga ima ili eventualno kada je potrebna suplementacija".
Otkrio je i u kojim to namirnicama ima najviše ovih vitamina.
"Najviše vitamina B ima u mahunarkama i lisnatom zelenom povrću, ako govorimo o biljnim namirnicama. Osnovni izvor vitamina B su namirnice životinjskog porijekla, od jaja, mliječnih proizvoda, preko mesa, crvenog mesa, to su najčešći i najbolji izvori vitamina B grupe".
Mnogi koji vole pivo u šali će vam reći da nema ništa loše da ga piju jer je "puno vitamina B" – ali evo šta o tome kaže nutricionista.
"Pivo ne treba da bude izvor vitamina B, ali zbog načina tehnološke proizvodnje, mi tu imamo i B1, B2 i B6, tako da nema svih vitamina. Kvasac, kao prirodni dehidrisani proizvod jeste dobar izvor vitamina B, ali s druge strane, povećava kiselost u tijelu, tako da ja svojim pacijentima to i ne savjetujem kao neku redovniju suplementaciju".
Pogledajte koje namirnice su bogate vitaminima iz B grupe:
"Vitamin B3 je značajan jer učestvuje u metabolizmu holesterola, tako da kada je nizak nivo dobrog holesterola, a visok nivo lošeg holesterola, taj B3 zapravo utiče na povećanje dobrog holesterola i često je neophodan da ga dodajemo kao suplement u tim situacijama", rekao je Pejić.
"B6 je značajan u metabolizmu aminokiseline. Svi ovi vitamini B grupe su jako bitni da hranu koju unesemo što lakše pretvorimo u energiju, to je jedna od njegovih glavnih funkcija – da iskoristimo hranljive materije, da ih pretvorimo u energiju, da bi mogla energija i glukoza da dođu do ćelije i da cijeli sistem normalno funkcioniše".
B7 ili biotin, poznat je kao vitamin koji je važan za nokte, kožu i kosu.
"To je jedan od vitamina čija proizvodnja može da se poveća ukoliko je dobra crijevna flora i upravo nakon nekih infekcija, kada crijevna flora najviše trpi, u tim situacijama je apsorpcija vitamina B grupe malo slabija i tada je potrebna suplementacija".
Do deficita vitamina B9 najčešće dolazi u trudnoći, istakao je nutricionista Pejić.
"Kada govorimo o B9, to je zapravo folat, a folna kiselina je njen sintetski oblik, pa se bolje apsorbuje i zato je neophodna u suplementaciji kod trudnica i porodilja".
Iako se vitamin B12 nalazi u žitaricama, Pejić kaže da su ipak najbolji izvor ovog vitamina džigerica i crvena mesa, pa se nedostatak najčešće javlja kod osoba koje ove namirnice imaju manje u ishrani.
Sigurno ste i vi čuli da kompleks vitamina B otvara apetit.
"Zabluda je da kompleks vitamina B otvara apetit i da se ljudi goje. Vitamin B, kao kompleks vitamina B grupe je zadužen za dobar metabolizam ugljenih hidrata, tako da je neophodan i u ishrani dijabetičara u cilju regulacije insulina i glikemije. Nećemo ga isključiti u redukcionim dijetama, samo ćemo ga unositi kada ga tijelo najbolje metaboliše".
Nutricionista je istakao da kombinacija namirnica ne igra bitnu ulogu kada je u pitanju vitamin B, u smislu da neke namirnice loše utiču na apsorpsiju vitamina.
Ipak, izdvaja jednu važnu informaciju.
"Može da dođe do deficita ukoliko se unose velike količine mliječnih proizvoda, a to se najčešće dešava kod beba ili djece".
(MONDO)