Neprestano slušamo kako je mast opasna, pogotovo ako ste u starijoj životnoj dobi...
Kada "prevale" 50, većina ljudi počne da vodi računa o ishrani, a posebno o unosu masnije hrane koja uzrokuje skok holesterola, triglecirida, a samim tim i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. I mada je slanina omiljena namirnica na ovim prostorima, mnogi se suzdržavaju upravo iz staha od zdravstvenih komplikacija.
Slična situacija je i sa svinjskom masti - mnogi je izbjegavaju vjerujući da će im povećati rizik od kardiovskularnih bolesti.
Ovakvo razmišljanje nije neuobičajeno, jer se donedavno vjerovalo da je svinjska mast "zabranjena" osobama koje su prešle 55. godinu. Međutim, novija istraživanja opovrgavaju ovu teoriju. Iako u ovoj namirnici ima dosta holesterola, postoji i niz veoma korisnih supstanci za organizam.
Koja količina je dozvoljena?
Ljekari kažu da ne samo da (u određenoj količini) nije škodljivo, već i da je neophodno uključiti masnoću u svakodnevnu ishranu ljudi koji su "zašli" u neke godine. Ono što je ključno jeste količina. Nutricionisti se slažu da je 30 g maksimalna dnevna doza za zdravu osobu.
Određivanje količine povezano je i sa kalorijskom vrijednošću ove namirnice, koja nije zanemarljiva - u 100 g sirove masti nalazi se i do 800 kalorija. S druge strane, ljekari upozoravaju starije da iz ishrane izbace mesne prerađevine, jer se masnoće u njima pune vještačkim aditivima koji poboljšavaju ukus, izgled i produžavaju životni vijek proizvoda. Preporuka je i da se svinjska mast uvijek prije jede sa pirinčem, nego sa bijelim hlebom, jer on usporava varenje hrane.
Kombinacija koja se nikako ne preporučuje je slanina, luk (beli ili crni) sa krompirom, jer otežava proces varenja masnoća, što će narušti ne samo probavni sistem, već zdravlje u celini.
Zašto je mast dobra za starije osobe?
Mast će regulisati arahidonsku kiselinu, koja pomaže u jačanju srčanog mišića, zato je ova namirnica korisna za one koji već imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom, kao i za prevenciju ovih bolesti. Metabolizam lipida zavisi od iste kiseline, čiji se poremećaji javljaju sa godinama. Svinjska mast je takođe u stanju da normalizuje odliv žuči, tako što sprječava njeno taloženje.
Brojna istraživanja su potvrdila i da je svinjska mast zapravo "dobar" holesterol koji se bori protiv "lošeg" i tako štiti krvne sudove od plaka i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, srčanih i moždanih udara. Zato je mast veoma dobra prevencija vaskularne ateroskleroze.
Ipak, važno je napomenuti da i pored svih tih korisnih svojstava, ne preporučuje se prekoračenje dnevne doze, jer može biti opasno i izazvati negativne posljedice po organizam.
Svakako, najbolje je da se prethodno konsultujete sa ljekarom prije nego što u svoju ishranu uvrstite svinjsku mast.