Iz bakine kuhinje stiže praktičan kolač, koji se po potrebi pretvara u torticu ili medenu pitu.
Potrebno je:
Biskvit:
5 jaja
150 gr šećera
200 gr. brašna
1/2 praška za pecivo
50 ml. ulja
100 ml. mlijeka
korica limuna
Korica tamna
2 jaja
350 gr. brašna
100 gr. šećera
2 pune kašike meda
1 kašika kakao
1 prašak za pecivoo
100 ml mlijeka
(peći dvije kore)
Fil:
1/2 l mlijeka
1 vanilin šećer
150 gr. šećera
5 punih kašika gustina
250 gr margarina
Priprema:
Za biskvit: Umutiti 5 jaja sa šećerom dodati brašno, pecivo,ulje, mlijeko i koricu limuna sve izjednačiti. U pleh 30x20 cm staviti peh papir pa umućena jaja razliti i peći na 200 stepeni C 15 min.
Tamna kora: Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo,med, kakao i mlijeko sve lijepo izjednačiti pa ispeći dvije korice u istom plehu.
Fil u mlijeko staviti šećer vanilin šećer staviti na šporet da provri. U činiju razmutiti sa malo hladnoga mlijeka gustin pa kad mlijeko provri uliti razmućen gustin i miješati žicom da se ne zgrudva. Staviti da se hladi. i povremeno miješati da se ne zgrudva. Margarin umutiti mikserom . Kad se gustin dobro ohladi izmješati ga sa margarinom, tako što se gustin dodaje kašika po kašika u matgarin. Najbolje to radi to mikserom.
Slagati tamna kora/ pola fila/ biskvit žuti/ fil druga polovina/ tamna kora.
Može glazura čokolade ili prah šećer.
(Bakina kuhinja/Magazin Novosti)