Čini se da njihovo kuvanje nije nimalo teško - listajte meso, dodajte začine po ukusu i pržite sa obe strane. Ne može biti lakše.
Ćufte u paradajz sosu ili sa prelivom, pa čak i kada se služe samostalno, jedno su od najomiljenijih jela koje obožavaju svi od 7 do 77, a recepti za ovaj specijalitet su uvijek popularni.
Međutim, ne tako rijetko, čak i iskusnim domaćicama se desi da im ovi mesni uštipci ostanu žilavi i suvi. Ako ste mislili da je to do izbora mesa, prevarili ste se. Problem je u greškama koje pravite tokom pripreme, a kojih i niste svjesni.
Ovakvi propusti se ne dešavaju kuvarima u restoranima, a svoj najbolji trik za pripremu ćuftica i uštipaka od mljevenog mesa podijelio je jedan šef restorana u Britaniji.
Sigurno niste znali, ali mljeveno meso treba marinirati prije prženja. Preporuka je i da ga makar dva puta "provučete" kroz mašinu za mljevenje mesa, kako bi komadići bili što sitniji i bolje formirali oblik loptice ili pljeskavice.
Ono što je takođe važno da znate jeste da su ćufte najukusnije ako se prave od dvije vrste mesa, na primjer svinjetine i junetine ili čak svinjetine i piletine.
Poslije dvostrukog mljevenja mesa dodaju se začini. Možete ih izabrati po sopstvenom ukusu, ali preporuka šefa je da koristite samo biber, jer bi ostali mogli da iskuše meso. Trik je i da dodate ledenu mineralnu vodu u količini od 150 ml na 1 kg mljevenog mesa. Promiješajte, a zatim prebacite u plastičnu kesu i istucite kuhinjskim čekićem, što je moguće pažljivije. Tako pripremljeno stavite u frižider na 3-5 sati da odmori i pusti sokove.
Na samom kraju dodajte luk, usitnjen u mašini za meso ili u blenderu i posolite po ukusu. U finalu ostaje prženje - u maloj količini biljnog ulja dok se sa obe strane ne pojavi hrskava korica.
Po želji, možete da ih uvaljate u hljebne mrvice ili brašno, ali ova verzija je kaloričnija.