Evo kako Italijani spemaju fritatu od krompira, tamošnji tradicionalni specijalitet!
Italijanska kuhinja jedna je od najboljih na svijetu, po mišljenju mnogih, a Italijanka po imenu Debora je na svom Youtube kanalu pokazala kako se sprema prava italijanska fritata od krompira - idealna za ručak!
Sastojci:
1,2 kilograma krompira
40 grama brašna
Prstohvat origana
Prstohvat soli
Malo tucane crvene paprike (opciono)
Maslinovo ulje za prženje
Čen bijelog luka
Priprema:
Krompir operite, oljuštite i isjecite na kolutiće koji nisu previše tanki. Dodajte so i origano, pa izmješajte. Zatim dodajte tucanu papriku i opet izmješajte.
U tiganj sipajte maslinovog ulja dovoljno da prekrije dno, pa kada se zagrije na vatri, stavite cijeli čen bijelog luka (nije potrebno da ga isjeckate). Kada se malo proprži, luk izvadite jer je ideja samo da se ulje aromatizuje.
Nakon toga, u tiganj poređajte kolutiće krompira tako da se preklapaju, a kada poređate sav krompir, odozgo pritisnite rukama, pa sipajte preko još malo maslinovog ulja. Smanjite vatru, poklopite i ostavite da se prži oko pola sata.
Podignite poklopac, uzmite jedan tanjir koji ćete staviti preko krompira, iznad jedne posude iscjedite višak ulja iz tiganja, pa krompir prevrnite na tanjir. Zatim u tiganj vratite ulje koje ste koristili, pa stavite krompir da se isprži i sa druge strane, oko 10-15 minuta na smanjenoj vatri.
Uz pomoć tanjira ponovo iscjedite višak ulja iz tiganja, fritatu od krompira prevrnite na tanjir, isjecite i uživajte u ukusnom obroku.
(MONDO)