Lagani rižoto s mladim graškom i pancetom savršeno vruć fino će se stopiti s otopljenim sirom, a tako poslužen idealan je obrok za ljetne večeri.
Sastojci:
500 g mladog graška
1 vezica peršuna
60 g pancete
4 kašike maslinovog ulja
1 – 2 mlada luka
1 režanj češnjaka
300 g riže
1 povrtna kocka za supu
biber
sol
50 ml vrhnja za kuhanje
40 g sira
Priprema:
Grašak stavite kuhati u vruću posoljenu vodu. Kuhanog ohladite pod mlazom hladne vode. Odvojite oko trećinu graška i zajedno s pola vezice peršuna usitnite u pire.
Pancetu prvo narežite na tanke ploške, a zatim na komadiće.
Na zagrijano maslinovo ulje u široj posudi stavite pancetu, kratko popržite i dodajte narezani mladi luk. Kad uvene, dodajte protisnuti češnjak i rižu.
Kratko popecite uz miješanje pa ulijte malo tople vode. Dodajte povrtnu kocku i uz dodavanje vode (oko 900 ml) pirjajte na laganoj vatri te povremeno promiješajte.
Pred kraj umiješajte pire od graška i grašak, pospite paprom i posolite po potrebi. Na kraju umiješajte vrhnje za kuhanje i pospite naribanim sirom.
(Coolinarika)