Sir i mladi luk lijepo će se uklopiti u mekano tijesto, za savršen ukus slanog mafina.
Sastojci:
250 g glatkog brašna
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice suvog origana
240 ml mlijeka
2 velika jajeta
50 ml maslinovog ulja
150 g naribanog sira
3 mlada luka
Priprema mafina sa sirom i mladim lukom
Zagrijati rernu na 180 stepeni. Namastiti standardni kalup za 12 mafina ili pripremi 12 čvrstih korpica. Izmiksati jaja, dodati mlijeko i maslinovo ulje. Potom dodati sve suve sastojke, brašno, prašak za pecivo, so i origano, pa sjediniti drvenom kašičicom.
Na kraju umiješati naribani sir i sitno nasjeckani mladi luk. Tijestom napuniti kalupe, ali ne do vrha jer će se tokom pečenja podići pa ih peći u zagrijanoj rerni 20-25 minuta. Provjeriti čačkalicom jesu li gotovi. Pričekati da se ohlade prije jela.