Sezona grožđa uveliko počinje, ako nakon sirupa ne znate šta bi više pravili postoji slatko od ovog voća koje ej veoma brzo i lako za napraviti.
Sastojci:
1 kilogram groždja (crno ili bijelo, ili kombinacija – po želji)
700 grama šećera
100 mililitara vode
1 limun
Postupak pripreme:
Grožđe je potrebno oprati pod mlazom hladne vode, zatim očistite od petiljki. Ostavite da se grožđe ocijedi.
Za to vrijeme, dok se grožđe cijedi, vi pripremite sirup u kojem će se kuvati.
U odgovarajućoj šerpi pomješajte šećer i vodu, pa stavite na umjerenu temperaturu da se kuvaju. Od trenutka kada provri, kuvajte dalje još 10-ak minuta, pa onda ubacite pripremljeno grožđe. Promješajte blagim pokretom, da se grožđe obloži sirupom. Ostavite da se kuva dalje, takođe na umjerenoj temperaturi.
Tokom krčkanja će se stvarati pjena, a vi je uredno skupljajte.
Nakon nekih pola sata, manje-više, to opet zavisi od vaše ringle, slatko bi trebalo da je gotovo. A, znaćete da je gotovo kada kapi sirupa postanu guste otprilike kao med, možda za nijansu rjeđe. Tada sklonite sa ringle, pa dodajte kriške limuna. Promješajte, pa ostavite par minuta da se slatko prohladi.
Toplo slatko pažljivo sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite pa umotajte u neko ćebe ili deblju krpu, prekrivač. Šta god. Bitno je da budu ušuškane. Ostavite ih da se tako ohlade na dnevnoj temperaturi, potpuno.
Tek kada se slatko potpuno ohladi, odložite u frižider, ili špajz, to jest na neko tamno i hladno mjesto. Nakon otvaranja, teglu slatkog najbolje držite u frižideru.