Glavne uloge u ovoj poslastici imaju tamna čokolada i jogurt, a evo kako da napravite svoju zdravu, sočnu i dijetalnu tortu.
Sastojci:
80 g mlijeka
180 g jogurta
60 g ovsenog brašna
100 g stevije
1 jaje
50 g kakao praha
3/4 kašičice sode bikarbone
ekstrakt vanile
Za fil:
70 g tamne čokolade
45 g mlijeka
20 g jogurta
stevija ili drugi zaslađivač, po želji
Priprema:
U staklenoj posudi pomiješajte jogurt, vanilu i mlijeko, pa ubacite u mikrotalasnu rernu na 45 sekundi da se zagrije.
U toplu smjesu sa jogurtom dodajte kakao, steviju i umućeno jaje. Dobro promiješajte, pa dodajte ovseno brašno i sodu bikarbonu. Sve dobro izmiješajte.
Pleh ili kalup obložite papirom za pečenje, pa u njega sipajte ravnomjerno smjesu za tortu. Pecite na 160 stepeni Celzijusa oko 35 minuta i čačkalicom provjerite da li je tijesto dovoljno pečeno.
Otopite toplu čokoladu za fil. U posudi pomiješajte mlijeko, jogurt i zaslađivač ukoliko želite slađi užitak, pa umiješajte toplu, svježe otopljenu crnu čokoladu.
Kada se fil sjedini, prelijte ga preko torte.
Ova torta se čuva na sobnoj temperaturi kako se ne bi stvrdnula.
Ukoliko odlučite da je držite u frižideru, onda je važno da prije serviranja, zagrejete parče torte oko 20 minuta u mikrotalasnoj kako bi ponovo postala meka.