Jesen je pravo vrijeme za ovaj džem...probajte
Sastojci:
2 kg jabuka
400 g šećera
2 x po 125 ml vode
2 x po 15 ml soka od limuna
1 kesica vanilije pola
kašičice soli
50 ml ruma ili 2 kesice vanil šećera sa ukusom ruma
Priprema:
Jabuke oprati, isjeći na polovine i očistiti.
Ako imate presu za paradajz kroz koji paradajz očistite od ljuski i sjemenki, onda nemojte ljuštiti jabuke a ako nemate, onda oljuštite jabuke i njih isjeći na kockice, staviti u šerpu, dodati limunov sok i vodu.
Poklopiti šerpu i kuvati jabuke oko 20 minuta ili dok vam jabuke ne omekšaju.
Omekšale jabuke ili propasirati kroz cjediljku ili staviti u multipraktik i samljeti u pire.
Ostaviti na stranu.
U što širu šerpu, sa debljim dnom sipati 300 g šećera, ali da vam je svuda šećer ravan, dodati vodu i 1 kašiku limunovog soka i pustiti da se kuva na osrednjoj temperaturi.
Kad počne polako da rumeni i kad bude boja karamela koju volite, sklonite sa ringle i dodajte pire od jabuka ( budite pažljivi, hoće da pršti) i miješajte sve zajedno dok se karamel ne otopi i sjedini sa pireom.
Sipajte ostatak šećera i vanilin šećer i kuvajte 10 do 15 minuta, neprekidno miješajući. Džem je kuvan kad povučete varjačom a iza nje ostaje čista linija.
(Lepa i srećna)