Kuhinja

Slane kiflice od kukuruznog brašna, fil po želji

Autor Dragana Božić

Preukusne kiflice koje možete puniti filom po želji, a idealne su i kao užina za školarce.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

450 g namjenskog brašna

150 g krupnije mljevenog kukuruznog brašna

10 g suvog kvasca

1 i po kašičica soli

1 kašičica šećera

60 g otopljenog putera

1 jaje

250 do 300 ml toplog mlijeka ili mlaćenice

Sastojci za punjenje:

viršlice

krem sir

feta sir

I još:

1 umućeno jaje sa malo mlijeka ili vode za premazivanje tijesta

sjemenke po izboru

Priprema:

Prosijati brašno, dodati so, šećer, kukuruzno brašno, suvi kvasac, izmješati sve zajedno.

Mlijeko ili mlaćenicu zagrijati da bude toplo ali ne i vruće i sipati u brašno, dodati jedno jaje, koje ste prethodno blago umutili viljuškom, kao i otopljen i prohlađen puter.

Zamijesiti tijesto i dobro ga izraditi, dodajući brašno po potrebi, tako da bude glatko i ne lijepi se za ruke.

Oblikovati umiješeno tijesto u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da tijesto naraste.

Naraslo tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela. Posuti ih brašnom ispod i odozgo, pokriti i ostaviti desetak minuta da se tijesto još jednom "odmori".

Svaki dio rastanjiti na pobrašnjenoj radnoj površini na onoliko koliko volite da su vam kifle velike.
Isjeći na 6 ili 8 dijelova, na svaki dio staviti punjenje po želji, isjeći dole gdje je trougao nekoliko puta pizza sjekačem i zaviti u kiflu.

Pleh prekriti pek papirom i ređati kifle sa malim razmakom. Pokriti i ostaviti da se tijesto podigne još jednom.

Kifle će toliko narasti da će biti slijepljene jedna pored druge, ako ne volite da su vam takve, onda pripremite dva pleha.

Narasle kifle premažite umućenim jajetom sa nekoliko kapi vode ili mlijeka, pospite sjemenkama po izboru i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175°C bez ventilatora oko 25 do 30 minuta ili dok vam lijepo ne porumene.

Ispečene kifle treba prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.

Poslužiti tople sa jogurtom ili kefirom.

Odlične su i sljedećeg dana, samo se moraju kratko zagrijati.

(Lepa i srećna)