Kuhinja

Slatka zimnica: Kitnkez, kotonjada ili sir od dunja

Autor Dragana Božić

Poslastica neobičnog imena germanskog porijekla gdje "Quittenkäse" znači sir od dunja.

Izvor: Shutterstock

Za dobar kitnkez trebaćete naravno dunje, šećer, malo limunova soka i nešto slobodnog vremena. Ova se poslastica dugo kuha, dugo se suši, ali vjerujte, isplati se!

POTREBNO:

1 kg očišćenih dunja
700 g šećera
1 limun

PRIPREMA:

Dunje oprati, očistiti od koštica pa zajedno sa koricom narezati na kockice. Zaliti nasjeckane dunje vodom i kuhati dok ne omekšaju. Kada postanu mekane, izliti vodu (možete ju sačuvati i piti kao sok od kompota ako želite), a dunje usitniti u pire štapnim mikserom.

Prebaciti pire od dunja u posudu za kuhanje, ubaciti šećer i limunov sok pa uz povremeno miješanje kuhati na laganoj vatrici otprilike 2 sata. Ako imate manju količinu dunja biće potrebno kraće vrijeme kuhanja.

Kitnkez je gotov kada masa lagano promijeni boju i postane narandžasta i kada postane tako gusto da se vidi dno posude kada potegnete kuhačom.

Vruću masu od dunja izliti u lim preko papira za pečenje, poravnati i ostaviti da se hladi i stisne. Nakon 24 sata (ako je lim manji, masa će biti deblja pa će trebati duže vrijeme da se ‘stisne’) prebaciti kitnkez na dasku, maknuti papir za pečenje. Izrezati cijelu površinu na kvadratne oblike. Premjestiti u malim razmacima na veliki pladanj, pokriti čistim kuhinjskim ubrusom i ostaviti da se suši na zraku najmanje 2 dana. Nakon toga možete kockice kitnkeza uvaljati u kristal šećer, šećer u prahu ili kokos. Premjestite ih tada u zatvorene posude za pokojim listićem lovora jer će tako imati još posebniju aromu.

Kitnkez možete na ovaj način čuvati mjesecima!