Australijski doktor Tarner objasnio je kako se čuvaju senf i kečap.
Otvoreni kečap i senf ne bi trebalo da se čuvaju u frižideru, kaže australijski ljekar Zek Tarner. On je objasnio i kako pravilno treba da se čuvaju ove dvije namirnice koje svi imamu u kući.
Doktor je odgovorio na jednu dilemu čitateljke autralijskog portala koja nikako nije mogla da se dogovori sa suprugom gdje senf i kečap treba da se drže. Svaki put nakon što bi ih iskoristio, muž ih je stavljao na policu, dok ih je ona skladištila u frižider. Kako ne bi bilo svađe u kući, žena je tražila od doktora da objasni šta je ispravno.
Tarnerov odgovor nije bio onaj kom se ova čitateljka nadala. On je rekao da neki sosovi zaista ne moraju da se čuvaju u frižideru.
"Sos od paradajza i drugi njemu slični - kao što su onaj za roštilj i senf, ne bi trebalo da se čuvaju u frižideru zbog njihove visoke kiselosti i obrade. Ovo važi i kada otvorite pakovanje, čak i onda u njima dugo se ne razvijaju patogeni mikroorganizmi", objasnio je on.
Tarner je savjetovao da svakako pažljivo pročitate preporuke na ambalaži a koje se tiču čuvanja namirnice. Obratite pažnju na rok trajanja i nikako nemojte, čak ni zato što ste ubjeđšeni da imate "jak želudac", da jedete hranu koja ima čudan miris ili izgled. Kao hranu sa povećanim rizikom od trovanja, Tarner je naveo kuvano meso, mlječne proizvode, jaja, morske plodove i gotovu hranu.
(MONDO)