• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nutricionisti otkrili koju bi namirnicu svakodnevno trebali konzumirati

Autor Tamara Veličković

Šargarepa ima brojne zdravstvene prednosti, a nutricionisti najviše preporučuju da se jede u obrok salatama.

 Konzumiranje šargarepe u salatama Izvor: YouTube/K1 televizija

Šargarepa je jedno od povrća koje se svakodnevno koristi u domaćinstvu, a bogata je materijama koje su blagotvorne za zdravlje. Šargarepa poseduje mnoga lekovita svojstva za organizam, pa nutricionisti uvijek preporučuju da je uključite u svakodnevnu ishranu. Prema njihovim riječima, najbolje je da se jede u salatama, jer je povrće u njima sirovo.

Gostujući u emisiji "Vikend na K1", nutricionista Milka Raičević otkriva sve zdravstvene prednosti šargarepe. Mnoge dame oduševiće vijest da konzumacija šargarepe dosta utiče na ljepotu - kožu, kosu i ten. Osim toga, konzumiranje jedne šargarepe nakon svakog obroka, ubija štetne materije u ustima. Čisti zube i eliminiše naslage hrane, spriječava krvarenje desni i pojavu karijesa.

"Ako jedete šargarepu, jetra će izbaciti sve toksine, a imunitet se podiže. Beta karoten nas štiti od spoljašnjih stresova, UV zraka i daje nam baršunastu boju zahvaljujući E vitaminu. Tako da, ako jedemo šargarepu, možemo da se prolepšamo, da izgledamo sveže", kaže nutricionista na K1 Televiziji i dodaje:

"Mi uvek preporučujemo salate, jer je povrće u salatama sirovo povrće koje treba da bude zastupljeno u obroku. Čak i kad režete šargarepu, uvek morate da dodate C vitamin, odnosno limun. Međutim, nećete pogrešiti ni ako dodate jabukovo sirće. Ta kiselina omogućava da nešto lakše svarite. Zašto jesti salatu? To je prevencija srčanih i moždanih udara, ali i gojaznosti. Treba da imamo dovoljno vlakana i zdravo pražnjenje. Ako nemate zdravo pražnjenje, toksini ostaju u vama", objašnjava nutrcionista.

"Ako imate dijareju ili neki zdravstveni problem, treba da kuvate šargarepu, jer je tako lako svraljiva. Grickanje šargarepe nam omogućava da imamo prijatan zadah i blistave zube. Imaćemo toliko pljuvačke da će želucu omogućiti da ima zdravo varenje, a niste ni svesni koliko je dobra za ten, kožu, kosu", kaže Milka Raičević.

Sveže, odnosno, sirove šargarepe dobre su za plodnost. Vjeruje se da se plodnost može izlečiti redovnim konzumiranjem ovog zdravog povrća. Šargarepa je blagotvorna i za:

  • povećanje apetita
  • anemiju
  • depresiju
  • za spriječavanje gasova
  • bolove u stomaku
  • olakšavanje tegoba tokom menstrualnog ciklusa
  • zdravlje nervnog sistema
  • zdravlje arterija - smanjuje visok holesterol
  • usporava starenje
  • poboljšava vid i zdravlje očiju
  • održava ljepotu kože

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop