• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sprema se novi talas poskupljenja: Proizvođači u BiH najavili više cijene jaja

Autor Dušan Volaš

Složena, teška i neizvjesna situacija vlada u peradarskom sektoru u BiH, koji bi se mogao naći pred gašenjem. Visoke cijene proizvodnje i manjak žitarica doveli su u proteklom periodu do skoka cijena pilećeg mesa, ali i jaja.

 Proizvođači u BiH najavili poskupljenje jaja Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Konzumnih jaja je znatno manje nego ranije, a građene očekuje i novi talas poskupljenja. Sve to je logična posljedica dugotrajne krize u ovom sektoru, rekao je Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara Republike Srpske.

"Enormno poskupljenje sirovina i hrane dovelo je do toga da su proizvođači smanjili kapacitete. Mi ovaj posao nosimo u veoma teškim kapacitetima. Ulazimo u jesen, gdje je realno očekivati još dodatnog rasta cijena imputa, što neminovno mora donijeti više cijene krajnjeg proizvoda", istakao je Miličić.

Možda će vas zanimati

Iako se, kako kaže, tržište opire i niko ne želi povećavati cijene, nemoguće je ostati pri onim cjenovnim nivoima koji su do sada bili.

"Nažalost, vrijeme niskih cijena i mesa i jaja je očito prošlo i očekivati je usklađivanje s cijenama proizvodnje. Rast cijena je primjetan, već su neke korekcije urađene, ali sigurno će to slijediti i dalje", rekao je Miličić, piše "Dnevni avaz".

Farme se zatvaraju, kaže Miličić, i to je neminovnost jer proizvođači ne mogu trpiti minuse koji su se proizvodili. Dodaje da mora doći do usklađivanja cijena proizvodnje i onih pod kojima se roba plasira na tržište.

Predsjednik Udruženja peradara FBiH Pero Nikić kaže da je nedostatak jaja na tržištu, između ostalog, refleksija ratnog sukoba na evropskom kontinentu.

"Enormno divljanje cijena žitarica, energenata, električne energije, cijene rada dovelo je peradarsku proizvodnju u potpunu neizvjesnost te su proizvođači krenuli u smanjivanje kapaciteta proizvodnje. U skladu s navedenim, zakon ponude i potražnje diktira povećanje cijena, nažalost", rekao je Nikić.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE