• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija u julu 15,4 odsto: U Republici Srpskoj poskupjelo sve osim odjeće

Autor Brankica Spasenić

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj u julu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,9 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 15,4 odsto.

 inflacija Izvor: Shutterstock

Prema analizi Zavoda za statistiku RS, od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže samo u jednom – odjeljku odjeća i obuća usljed sezonskih sniženja.

Najveći godišnji rast cijena u julu ove godine zabilježen je kod prevoza od 34,4 odsto zbog viših cijena goriva i maziva za lična vozila od 53,7 odsto, zatim poskupljenje hrane i bezalkoholnih pića za 24,7 odsto, zbog poskupljenja ulja i masnoće od 66 odstoi i hljeba i žitarica od blizu 30 odsto, potom u odjeljku restorani i hoteli 11 odsto, rekreacija i kultura su skuplji za oko devet odsto, tečna goriva za 63 odsto, plin za 58 odsto, usluge frizerskih salona 12,5…

Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u julu 2022. godine iznosila je 1.160 КM i u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 13,8 odsto, ali je zbog velike inflacije realno manja za 1,4 odsto, uprkos tome što su plate rasle u svim područjima.

Kao i ranije, najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosila je 1.617 КM, a najniža u građevinarstvu 859 КM.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE