• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rizik od globalne recesije: Šta svijetu donosi inflacija i naglo povećanje kamatnih stopa

Autor Dušan Volaš

Očekuje se da će naglo povećanje kamatnih stopa Centralnih banaka i visoka inflacija gurnuti Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropu u recesiju sljedeće godine, objavila je u četvrtak agencija S&P Global Ratings.

 Šta svijetu donosi inflacija i naglo povećanje kamatnih stopa Izvor: Getty Images, Ca-ssis/iStockphoto

"Kako ekonomski rast usporava i uslovi finansiranja postaju strožiji, vidimo rizik da će povećane kamatne stope, stalna inflacija i oprez potrošača gurnuti SAD, a potencijalno i Evropu, u recesiju, najvjerovatnije 2023. godine", objavila je agencija za kreditni rejting u saopštenju.

S&P je naveo da će monetarno pooštravanje Centralnih banaka širom svijeta u cilju smanjenja inflacije zaustaviti globalni ekonomski rast.

Iako su Centralne banke imale opuštenu monetarnu politiku tokom pandemije koronavirusa kao odgovor na pritiske u globalnim lancima nabavke, sada mijenjaju stavove zbog ruskog rata protiv Ukrajine i rasta cijena energenata, hrane i drugih ključnih roba, pojasnili su iz S&P.

Agencija je naglasila da su rekordna inflacija, energetska sigurnost i geopolitička neizvjesnost glavni rizici za globalnu ekonomiju. Upozoreno je takođe da bi pad prihoda i viši troškovi života takođe mogli umanjiti potražnju potrošača u svijetu.

"Stalni pritisci na cijene na tržištima hrane i energije mogu podstaći inflaciju širih razmjera, a posljedice rusko-ukrajinskog sukoba mogle bi ugroziti globalnu trgovinu i ekonomski rast", navodi se u saopštenju.

Recesija su povremena usporavanja u privrednoj aktivnosti neke države praćena istovremenim pogoršanjima opšte ekonomske klime (pad realnog dohotka, porast nezaposlenosti, nizak stepen iskorištenosti proizvodnih kapaciteta i drugo).

S&P Global Ratings je američka agencija za kreditni rejting i odjel S&P Global koji objavljuje finansijska istraživanja i analize o dionicama, obveznicama i robama.

(Anadolija)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE