• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promjene kamatnih stopa: Veće rate za stambene kredite u Srpskoj

Autor Dušan Volaš

Uvećanje kamatnih stopa u Evropi uticaće i na kredite koje imaju građani Republike Srpske.

 Veće rate za stambene kredite Izvor: mondo.ba

Ekonomski stručnjaci pojašnjavaju da će promjenu kamatnih stopa na kreditima osjetiti prije svih građani RS koji imaju zaduženja na duži vremenski period, od 10 godina, pa naviše. Dodaju da su to, prije svega, građani koji imaju stabene kredite.

"Krediti na duži vremenski period, poput stambenih, imaju dio koji je vezan za fiksnu kamatu, i dio koji je vezan za euribor, odnosno evro. Upravo taj dio kredita koji je vezan za euribor biće mijenjan kako bude rasla kamatna stopa u Evropi, odnosno u ECB", pojašnjava ekonomista Zoran Pavlović.

Možda će vas zanimati

On kaže da građani treba da pregledaju kreditne linije, da tačno znaju koliki dio kredita je vezan za euribor.

"Klijenti moraju sa svojim bankarima već sada napraviti projekciju koliko će im biti uvećana rata kredita nakon porasta euribora. To je jedino rješenje u ovom trenutku", kaže Pavlović, pišu "Večerenje novosti".

Takođe, ekonomisti savjetuju građane da, ukoliko se odlučuju za kredite u ovom periodu, idu na manje vremenske periode, i da traže kredite sa fiksnom kamatnom stopom, koji nemaju promjenljivi dio vezan za evro.

GLAVNICE OSTAJU ISTE

Prije 10 godina krediti u "švajcarcima" su stvorili ogromne probleme građanima jer su bili vezani za devizni kurs, pa su njegovom promenom krediti bili duplirani i građani su zapali u velike probleme da ih otplaćuju.

"Ovo se sad neće desiti jer krediti koje imaju građani u RS nisu vezani za devizni kurs. Tako da će glavnice ostati iste i neće se uvećavati, već će se uvećati samo kamatna stopa", ističe prof Marko Đogo.

Marko Đogo, profesor na Ekonmskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, kaže da je zbog inflacije koja je trenutno pogodila čitavu Evropu realno da kamatne stope na kreditima u RS porastu sa četiri na sedam odsto.

"Građani ne treba da paniče zbog toga, jer, kako se kamatne stope povećaju, tako će ih banke morati i vratiti na početnu vrijednost kad inflacija prođe. Građani moraju insistirati na svojim pravima kod banaka i ne smeju olako shvatati uvećanje kamata. Ovde je bitno da se konstantno prati kretanje euribora, koji će diktirati povećanje kamate na kredite", kaže Đogo.

Prema njegovim riječima, za građane je bitno da znaju kako uvećanje kamatnih stopa koje dolazi neće se odnositi na uvećanje glavnica kredita, kako je bilo sa "švajcarcima".

Kako je potvrđeno u bankama RS, uvećanje kamatnih stopa na kredite trebalo bi započeti već tokom jula, i banke će o tome obavijestiti klijente.

"Kad će se tačno povećati kamate na kredite, razlikuje se od banke do banke, jer neke banke prate promjene euribora svaka tri mjeseca, a neke svakih šest mjeseci, što je naglašeno u ugovorima", kažu bankari.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE