• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i BiH imaju dovoljno mlijeka, ali "pitanje je gdje ono završi"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je litar mlijeka u Srbiji do prije nekoliko dana koštao jedan evro, a u okruženju između 1,35 i 1,7 evra i da čim postoji takva razlika prerađivačka industrija gleda da svoje proizvode proda skuplje.

 Mlijeko Izvor: Shutterstock

"Srpsko tržište traži tu robu, proizvođači mlijeka traže cijenu za svoju robu i dođe se u makaze da se desi kratkotrajna nestašica mlijeka", istakao je Nedimović gostujući na TV Pink, prenosi Tanjug.

Ocijenio je da je na tržištu i društvenim mrežama proteklih dana bilo mnogo spekulacija i dezinformacija oko mlijeka, njegove cijene, broja mliječnih krava u Srbiji.

Ukazao je i na još jedan problem, a to je da, kako je rekao, Bugarska i Rumunija skoro i da nemaju mliječnu industriju, Sjeverna Makedonija takođe nema mlijeka, a da su jedine dvije zemlje na ovim prostorima koje imaju dovoljno mlijeka Srbija i BiH.

"Pitanje je samo gdje mlijeko završi. Da li na srpskim policama, kao UHT mleko ili u jogurtu, kiselom mlijeku, pavlaci, kojih ima dovoljno", zapitao je Nedimović.

Naveo je da su i sa tržišta Srbije kompenzovane nestašice mliječnih proizvoda u okruženju, kao što je recimo bilo u Austriji prije par mjeseci i da je zbog svega toga Vlada Srbije zabranila izvoz sirovog i pasterizovanog mlijeka do kraja septembra.

Nedimović je rekao da se nestašice nekada i vještački izazivaju, a da se sada dešava da ljudi kupuju i po 20 litara mlijeka, za čim, kako je naglasio nema potrebe.

Prema njegovim riječima, nova Vlada Srbije će se pozabaviti mjerama vezanim za junice kako bi Srbija imala više mlijeka ali to, kako je rekao, mora biti vezano i sa mljekarskom industrijom.

Mediji u BiH ovih dana pisalu su da će zbog odluke Srbije da zabrani izvoz sirovog mlijeka, doći do poskupljenja mlijeka u BiH.

Iz Srbije se godišnje uvozi veća količina ovih proizvoda, a zvanična statistika pokazuje da je u BiH za osam mjeseci ove godine uvezeno količinski manje, ali po znatno većoj cijeni nego u istom periodu prošle godine.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH zaključno sa avgustom ove godine uvezeno je 5.747.026 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od oko 11,2 miliona KM, a u istom periodu prošle godine ta ista suma je izdvojena za 7.553.515 kilograma robe. Za cijelu 2021.godinu uvezeno je 10.365.138 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 16,7 miliona KM.

Te količine će se na neki način morati nadoknaditi, prije svega iz domaćih izvora ali tu se javljaju problem, jer proizvodnja sirovog mlijeka u BiH već godinama stagnira.

(Kapital/Mondo)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Dok srbija zabranjuje izvoz, a uvozi iz bih preko mlijekoprodukta dok polako zatvara pogone u mlijekoproduktu a to sve ovi nasi i..oti posmatraju skrstenih ruku

MONDO REPORTAŽE