Ukoliko želite da zaštitite srce, namirnice koje slijede u nastavku ne treba da jedete!
Kardiovaskularne bolesti predstavljaju najučestalije bolesti i vodeći uzrok smrtnosti.. Kako bismo smanjili rizik od oboljevanja, potrebno je da vodimo računa o ishrani i načinu života.
Kardiolozi su sastavili spisak namirnica koje štete zdravlju srca. Ukoliko se jedu u prevelikim količinama, ove namirnice mogu da izazovu srčani udar. Savjet ljekara je da ih izbacimo, a evo koje namirnice se smatraju najgorim za srce:
Pomfrit
Na 100 grama prženog krompira dodaje se i 8 grama trans masti koje nisu prirodnog porijekla, već nastaju višestrukim zagrijavanjem biljnih ulja. Ove masti povećavaju holesterol u krvi i rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Crveno meso
Ukolikose crveno meso jede više od tri puta nedjeljno, postoji mogućnost za pojavu kardiovaskularnih bolesti. Svi znaju koliko je prerađeno meso loše po zdravlje, ali preterana konzumacija crvenog dovodi do povišenog nivoa holesterola i srčanih bolesti.
Pica
Jedno parče pice sadrži 10 grama masti, od kojih su 4,4 grama zasićene masnoće. Savjet kardiologa je da pojedete samo jedno parče pice nedjeljno, ali samo ukoliko ne postoji šansa da je potpuno izbacite iz ishrane.
Pržena hrana
Termička obrada na visokoj temperaturi stvara velike količine trans masti koje su jedan od glavnih krivaca za probleme sa srcem. Istraživanja tako pokazuju da se u Kini, gdje se meso obično peče ili kuva, srčana oboljenja rjeđe javljaju nego u zemljama gdje se češće konzumira pržena hrana.
Dodata so
Nismo ni svesni koliko soli unosim modernim načinom ishrane, pa ljudi unesu tri do četiri puta više od preporučene dnevne količine. Višak soli u tijelu uzrokuje oštećenje i začepljenje krvnih sudova, a kardiolozi preporučuju da čovek dnevno ne bi smio da pojede više od pet grama soli.
Bijeli hljeb
Redovno konuzmiranje hrane koja je bogata ugljenim hidratima takođe povećava rizik od nastanka srčanih bolesti. Naučnici sumnjaju da je ovo jedan od čestih faktora koji dovode do srčanih udara.
(MONDO)