• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kardiolozi sastavili spisak: Namirnice koje su smrt za srce

Autor Dušan Volaš

Ukoliko želite da zaštitite srce, namirnice koje slijede u nastavku ne treba da jedete!

 Hrana koja izaziva srčani udar Izvor: Roman023_photography/Shutterstock.com

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju najučestalije bolesti i vodeći uzrok smrtnosti.. Kako bismo smanjili rizik od oboljevanja, potrebno je da vodimo računa o ishrani i načinu života. 

Kardiolozi su sastavili spisak namirnica koje štete zdravlju srca. Ukoliko se jedu u prevelikim količinama, ove namirnice mogu da izazovu srčani udar. Savjet ljekara je da ih izbacimo, a evo koje namirnice se smatraju najgorim za srce:

Pomfrit

Na 100 grama prženog krompira dodaje se i 8 grama trans masti koje nisu prirodnog porijekla, već nastaju višestrukim zagrijavanjem biljnih ulja. Ove masti povećavaju holesterol u krvi i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Crveno meso

Ukolikose crveno meso jede više od tri puta nedjeljno, postoji mogućnost za pojavu kardiovaskularnih bolesti. Svi znaju koliko je prerađeno meso loše po zdravlje, ali preterana konzumacija crvenog dovodi do povišenog nivoa holesterola i srčanih bolesti.

Pica

Jedno parče pice sadrži 10 grama masti, od kojih su 4,4 grama zasićene masnoće. Savjet kardiologa je da pojedete samo jedno parče pice nedjeljno, ali samo ukoliko ne postoji šansa da je potpuno izbacite iz ishrane.

Pržena hrana

Termička obrada na visokoj temperaturi stvara velike količine trans masti koje su jedan od glavnih krivaca za probleme sa srcem. Istraživanja tako pokazuju da se u Kini, gdje se meso obično peče ili kuva, srčana oboljenja rjeđe javljaju nego u zemljama gdje se češće konzumira pržena hrana.

Dodata so

Nismo ni svesni koliko soli unosim modernim načinom ishrane, pa ljudi unesu tri do četiri puta više od preporučene dnevne količine. Višak soli u tijelu uzrokuje oštećenje i začepljenje krvnih sudova, a kardiolozi preporučuju da čovek dnevno ne bi smio da pojede više od pet grama soli.

Bijeli hljeb

Redovno konuzmiranje hrane koja je bogata ugljenim hidratima takođe povećava rizik od nastanka srčanih bolesti. Naučnici sumnjaju da je ovo jedan od čestih faktora koji dovode do srčanih udara.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop