Postoje jednostavni trikovi koji će vam pomoći da produžite svježinu domaćih kolača koje svi vole.
Dolaskom hladnijeg vremena počela je i sezona slava i praznika. To je omiljeno vrijeme svima jer se porodica i prijatelji okupljaju i druže uz odličnu klopu, a nakon toga i poslastice. Slave se proslavljaju 2-3 dana i svaka domaćica napravi veće količine kolača kako bi bilo dovoljno za sve. Ako ih ne čuvate kako treba kolači i torte mogu da se osuše i onda ukus više nije dobar kao kada se tek naprave. Pomoću nekoliko savjeta sačuvajte njihov rok, a u nastavku pročitajte kako treba da održite svježinu određebnim vrstama poslastica.
Hrskavi kolačići
Oni ne podnose vlagu, tačnije vlažna okolina će ih omekšati, a to je razlog zbog kojeg će izgubiti hrskavost. Preporučuje se da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, ali nikako ih u posudu ne stavljajte tople, nego tek kad se skroz ohlade.
Kolači od dizanog, prhkog ili lisnatog tijesta
Ovako napravljene kolače najbolje je zamrznuti. Prije čuvanja u zamrzivaču prethodno ih ostavite pola sata u frižideru, pa tek onda premjestite u zamrzivač. Na ovaj način će se očuvati prhkost tijesta.
Štrudle ili kuglof, keks s punjenjem
Mekane kolače najbolje je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu isječene jabuke ili krišku hljeba. Oni djeluju poput ovlaživača koji produžavaju rok svježine kolača.
Kremasti kolači
Ne preporučuje se da ih držite u frižideru duže od tri dana, a najbolje je da ih zamrznete i to prekrivene masnim/pek papirom, pa da ih upakujete u kesu ili posudu. Prije serviranja ih ostavite da se odmrznu na sobnoj temperaturi - na ovaj način će biti kao svježi.
(Stvar ukusa)