Kuhinja

Trik za slavske kolače: Nema bacanja, ako ih čuvate kako treba uvijek su ukusni

Autor Dragana Božić

Postoje jednostavni trikovi koji će vam pomoći da produžite svježinu domaćih kolača koje svi vole.

Izvor: SHUTTERSTOCK, PRINTSCREEN/YT/COOKRATE - CAKES, PRINTSCREEN/YT/RICETTE FATTE IN CASA

Dolaskom hladnijeg vremena počela je i sezona slava i praznika. To je omiljeno vrijeme svima jer se porodica i prijatelji okupljaju i druže uz odličnu klopu, a nakon toga i poslastice. Slave se proslavljaju 2-3 dana i svaka domaćica napravi veće količine kolača kako bi bilo dovoljno za sve. Ako ih ne čuvate kako treba kolači i torte mogu da se osuše i onda ukus više nije dobar kao kada se tek naprave. Pomoću nekoliko savjeta sačuvajte njihov rok, a u nastavku pročitajte kako treba da održite svježinu određebnim vrstama poslastica.

Hrskavi kolačići

Oni ne podnose vlagu, tačnije vlažna okolina će ih omekšati, a to je razlog zbog kojeg će izgubiti hrskavost. Preporučuje se da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, ali nikako ih u posudu ne stavljajte tople, nego tek kad se skroz ohlade.

Kolači od dizanog, prhkog ili lisnatog tijesta

Ovako napravljene kolače najbolje je zamrznuti. Prije čuvanja u zamrzivaču prethodno ih ostavite pola sata u frižideru, pa tek onda premjestite u zamrzivač. Na ovaj način će se očuvati prhkost tijesta.

Štrudle ili kuglof, keks s punjenjem

Mekane kolače najbolje je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu isječene jabuke ili krišku hljeba. Oni djeluju poput ovlaživača koji produžavaju rok svježine kolača.

Kremasti kolači

Ne preporučuje se da ih držite u frižideru duže od tri dana, a najbolje je da ih zamrznete i to prekrivene masnim/pek papirom, pa da ih upakujete u kesu ili posudu. Prije serviranja ih ostavite da se odmrznu na sobnoj temperaturi - na ovaj način će biti kao svježi.

(Stvar ukusa)

Tagovi