• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuvari otkrili super trikove kako da produžite namirnicama rok trajanja

Autor Teodora Boškovski

Poslušajte savjete kuvara, ukoliko želite da produžite rok trajanja hrani. Ovo su neki od njih!

 Kako da hrana duže traje Izvor: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Poskupljenja namirnica posljednjih nekoliko mjeseci zabrinjavaju mnoge građane, te stoga pribjegavaju različitim rješenjima kako dodatno da uštede. Kupovina na pijaci, kod lokalnih prodavaca ili proračunavanje cijena i adekvatno čuvanje namirnica su neki od rješenja.

U izveštaju Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine svaki građanin Srbije za godinu dana baci 83 kilograma hrane, što je 726.196 tona godišnje. Složićete se, nije malo!

Kako bismo stali na put tome, ali i dodatno uštedeli na kupovini, stručnjaci i poznati kuvari savjetovali su nekoliko genijalnih stvari. Caka je u tome da obratite pažnju na etikete na proizvodima, a koje bi mogle u mnogome da vam pomognu. Na njima možete da vidite kako određena hrana reaguje na svjetlost i temperaturu, te da je u skaldu stim i čuvate.

"Nemojte da čuvate hranu u istom pakovanju u kojem ste je i kupili", savetovao je glavni kuvar iz Mičigena, Rejs Hodžerhajd. Takvi proizvodi uglavnom sadrže konzervans i ispuštaju etilen, gas koji se oslobađa prilikom zrenja, a koji postepeno dovode do truljenja.

Zanimljivo je da određene namirnice, poput banana, luka i krompira, sadrže više etilena od drugih. Zato, nemojte da ih držite u blizini drugih namirnica i ne zaboravite da krompir ne voli svjetlo, te ga skladištite na mračnom mjestu. Što se tiče zelenog povrća, ono traži kiseonik. Stavite papir za pečenje na dno posude u kojoj držite zeleno povrće, kako bi upio višak vlage. Još jedan genijalan savjet kako biste produžili vek trajanja povrću, a koji dolazi od kuvara Hodžerhajda, jeste da šargarepe, celer, rotkvice i citruse stavite u vodu, kao i brokoli.

Kada je riječ o mesu, poput piletine, nju nikako ne bismo smjeli da odlažemo u plastičnu kesu, najlon ili posudu. Umjesto toga, mnogo bolja opcija je da je stavimo u papirni ubrus kako bi mogla da diše.

"Piletinu poslite, ostavite je da odstoji 10 minuta, a zatim je isperite, osušite i stavite u papirni ubrus pravo u frižider," savjetovao je glavni kuvar jednog restorana na Menhetnu, Aleks Tubero. Kuvar iz Vašingtona, Rošel Kuper, predložio je da hljeb držimo u frižideru, kako bi duže trajao, a isto se odnosi i na orahe i različite putere od orašastih plodova.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop