Kuhinja

Upotpunite novogodišnju trpezu: Linzeri – praznični keksići idealni za prvi snijeg i jutarnju kafu

Autor Nikolina Damjanić

Oduševiće vas mirisom i ukusom

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

150 g oštrog brašna

150 g glatkog brašna

50 g mljevenih badema

1 prašak za pecivo

200 g maslaca

100 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

1 jaje

1 kašičica kisele pavlake

1 limun (korica)

Prstohvat soli

Prstohvat cimeta

Džem po želji

Priprema:

Maslac i šećer pjenasto umutiti mikserom. Zatim, dodati limun i vanilin šećer, so, cimet i jaje. Smjesu dobro umutite.
Postepeno dodajte pomješana brašna (oštro i glatko) s praškom za pecivo i mljevenim bademima. Nastavite da miksate, pa pred sam kraj dodajte kiselu pavlaku.

Tijesto izvadite iz posude i sada obavezno dodajte još malo oštrog i glatkog brašna, toliko da se ne lijepi za ruke.
Umjesite ga dva, do tri puta, te tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.
Radnu površinu prekrijte brašnom ,kako biste lakše razvukli tijesto. Testo, potom, razvaljajte na svega pola centimetra, uzmite različite kalupe (modlice za kolače) i napravite oblike. Naravno, jedna strana mora da ima rupicu u sredini kako biste je napunili omiljenim džemom.

Tepsiju obložite papirom za pečenje, pa poredajte svoje kolačiće. Pecite ih na 170 °C, pet minuta.
Kada se ohlade, jednu stranu premažite džemom, pa je sastavite sa odgovrajućim oblikom.
Na kraju, pospite šećer u prahu kao završni detalj ove praznične čarolije.