Neodoljiv ukus

Sočno jelo od patlidžana koje će vas ODUŠEVITI: Lako za pripremu, a spada u top pet italijanskih jela

Autor Tamara Veličković

Da li ste probali specijalitet parmigiana di melanzane? U nastavku pogledajte recept i spremite neodoljive ukuse lako i jednostavno!

Izvor: Promo

Rijetko ko može da odoli italijanskim nacionalnim jelima. Čini se da nijedna nedjelja ne može da prođe, a da se ne prepustimo ukusima pice ili paste, dok lazanje većina nas obožava. Ipak, ako želite da probate nešto specifično, spremite se da kulinarske vještine isprobate kroz recept parmigiana di melanzane, koji spada u top 5 italijanskih jela!

Prema riječima mnogobrojnih kuvara, parmigiana di melanzane nije nazvana po parmezanu koji se u nju stavlja, već po letvicama na žaluzinama (parmiciana) na koje podsjeća poređani patlidžan u ovom jelu. Ovo jelo dolazi sa Sicilije gde raste najljepši patlidžan, a u njegovom ukusu možete da uživate u restoranu Campania u srcu Beograda.

Samo nekoliko sastojaka vam je potrebno za pripremu:

  • 100 g patlidžana
  • 100 g paradajz-pelata
  • 1 čen bijelog luka
  • 80 g sira mozzarella
  • 80 g sira parmigiano regiano
  • 10 listova svježeg bosiljka
  • so, biber

PRIPREMA

Isjeći patlidžan uzduž na tanke šnjite od oko 0,5 cm debljine. Posoliti i ostaviti neko vrijeme da otpusti gorčinu. Ocijediti i grilovati s obe strane oko 5 minuta. Paradajz izdinstati na maslinovom ulju sa čenom bijelog luka (izvaditi luk na kraju), pa dodati nekoliko listova bosiljka. Redati u vatrostalnu keramičku posudu naizmjenično patlidžan, mocarelu, parmezan i pelat u tri reda. Na kraju posuti parmezanom i zapeći u rerni 10-15 minuta. Ukrasiti listovima bosiljka.

(MONDO)