• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recept dana: POSNA BAKLAVA SA ORASIMA I PLAZMOM

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Donosimo vam fantastičan recept za posnu baklavu sa orasima i plazmom.

 Recept posna baklava Izvor: Shutterstock

Baklava je kolač koji se pravi od kora i nadjeva, a na kraju se preliva sirupom.

Obavezan je na slavama, bile one mrsne ili posne, a nekada je to bio desert koji je namijenjen najbogatijem sloju društva, kao što su sultani. U to vrijeme ako ste znali da pripremite kraljicu među slatkim pitama, bila je stvar prestiža. Ovu poslasticu možete da napravite na više načina, tako što ćete koristiti domaće ili kupovne kore, nadjev po želji, mogu orasi, pistaći... Jedino su za sirup uvijek isti sastojci. U nastavku teksta pročitajte kako da napravite posnu baklavu za Svetog Nikolu tako da ona bude sočna, ukusna i aromatična.

Sastojci:

300 g mljevenih oraha
150 g posne mljevene plazme
6 kašika griza
150 ml ulja
5 kašika šećera
150 ml vode
12 kora

Za sirup:

700 ml vode
600 g šećera
par kriški limuna

Priprema:

Stavite šećer i vodu da proključaju, pa dodajte kriške limuna i kuvajte uz povremeno miješanje, sve dok ne dobijete gušći sirup. Ostavite ga da se ohladi. Pomiješajte mljeveni keks, orahe, griz i šećer, pa sve lijepo sjedinite. Zatim sipajte vodu i ulje, pa lijepo promešajte da se svi sastojci sjedine. Ukoliko bude previše gusta dodajte još malo vode, ali vodite računa da fil ne bude previše rijedak. U jednoj posudi pomiješajte malo vode i ulja, to služite sa premazivanje kora. Zatim koru poprskajte dobijenom smjesom, pa preko stavite još jednu koru, opet je poprskajte vodom i ulje i premažite fil preko. Ponavljajte postupak sa svim korama i ne zaboravite da svaku koru duplirate. Pecite na 220°C oko 30 minuta. Isijecite, pa prelijte ohlađenim sirupom.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop