Ovi čokoladni mafini su slatka uskršnja čarolija - idealni za prazničnu trpezu, poklon ili iznenađenje za najmlađe.

Sastojci:
Za mafine:
- 125 g brašna
- 40 g nezaslađenog kakao praha
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 80 ml biljnog ulja
- 200 g šećera
- 1 jaje (sobne temperature)
- 1 kašičica vanilin ekstrakta
- 120 ml mlaćenice (sobne temperature)
- 120 ml tople kafe ili vode
Za čokoladni ganaš (punjenje):
- 120 g poluslatke čokolade (sitno isjeckane)
- 160 ml slatke pavlake
Za kokos fil:
- 226 g krem sira (punomasnog, sobne temperature)
- 8 kašika neslanog putera (sobne temperature)
- 330 g šećera u prahu
- 3/4 kašičice kokosovog ekstrakta
- Prstohvat soli (ili po ukusu)
Za dekoraciju:
- 100 g zaslađenog rendanog kokosa
- Čokoladna uskršnja jaja
Priprema:
Uskrs je vrijeme radosti, igre i slatkih iznenađenja – a upravo to nude ovi raskošni mafini. Spoj raskošnog čokoladnog punjenja i prozračnog kokosovog fila, uz dodatak dekoracije u vidu kokosa i uskršnjih jaja, čini ove mafine savršenim prazničnim slatkišem. Ova poslastica spaja tradiciju i zabavu – savršena za prazničnu trpezu, poklon korpicu ili veselo porodično okupljanje.
Zagrijte rernu na 180°C. Pripremite kalup za mafine sa papirnim korpicama. U velikoj činiji pomiješajte brašno, kakao, sodu, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji sjedinite ulje, šećer, jaje, vanilu i mlaćenicu. Dodajte toplu kafu ili vodu i dobro promiješajte. Sipajte mokre sastojke u suve i miješajte dok se ne sjedine (tijesto će biti rijetko). Napunite korpice do 2/3 visine.
Pecite 20–22 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ohladite 10 minuta u kalupu, zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Stavite čokoladu u činiju otpornu na toplotu. Zagrijte pavlaku do tačke ključanja i prelijte preko čokolade. Pustite da odstoji 2–3 minuta, zatim polako miješajte dok ne postane glatko. Ohladite na sobnoj temperaturi oko 1 sat da se zgusne.
Umutite krem sir i puter dok ne postanu glatki i pjenasti. Dodajte šećer u prahu, kokosov ekstrakt i so. Mutite prvo lagano, zatim 2 minuta na visokoj brzini. Isjecite mali krug u sredini svakog ohlađenog mafina (dubine oko 2,5 cm). U svako udubljenje ubacite 1–2 kašičice ganaša. Vrh koji ste izvadili vratite kao poklopac.
Na svaki mafin nanesite fil pomoću nastavka za špric ili kašike. Pospite rendanim kokosom i lagano pritisnite da se zalijepi. Na vrh stavite 2–3 čokoladna uskršnja jaja.
Bonus video
(Stvarukusa/Mondo)