• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čokoladni mafini sa kokosom za Uskrs

Ovi čokoladni mafini su slatka uskršnja čarolija - idealni za prazničnu trpezu, poklon ili iznenađenje za najmlađe.

 Čokoladni mafini sa kokosom Izvor: Printscreen/Youtube/Sally's Baking Recipes

Sastojci:

Za mafine:

  • 125 g brašna
  • 40 g nezaslađenog kakao praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 80 ml biljnog ulja
  • 200 g šećera
  • 1 jaje (sobne temperature)
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta
  • 120 ml mlaćenice (sobne temperature)
  • 120 ml tople kafe ili vode

Za čokoladni ganaš (punjenje):

  • 120 g poluslatke čokolade (sitno isjeckane)
  • 160 ml slatke pavlake

Za kokos fil:

  • 226 g krem sira (punomasnog, sobne temperature)
  • 8 kašika neslanog putera (sobne temperature)
  • 330 g šećera u prahu
  • 3/4 kašičice kokosovog ekstrakta
  • Prstohvat soli (ili po ukusu)

Za dekoraciju:

  • 100 g zaslađenog rendanog kokosa
  • Čokoladna uskršnja jaja 

Priprema:

Uskrs je vrijeme radosti, igre i slatkih iznenađenja – a upravo to nude ovi raskošni mafini. Spoj raskošnog čokoladnog punjenja i prozračnog kokosovog fila, uz dodatak dekoracije u vidu kokosa i uskršnjih jaja, čini ove mafine savršenim prazničnim slatkišem. Ova poslastica spaja tradiciju i zabavu – savršena za prazničnu trpezu, poklon korpicu ili veselo porodično okupljanje.

Savjet:

Ako nemate mlaćenicu, pomiješajte 1/2 šolje mlijeka sa 1 1/2 kašičicom sirćeta ili limunovog soka — ostavite 5 minuta i koristite kao zamjenu.

Zagrijte rernu na 180°C. Pripremite kalup za mafine sa papirnim korpicama. U velikoj činiji pomiješajte brašno, kakao, sodu, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji sjedinite ulje, šećer, jaje, vanilu i mlaćenicu. Dodajte toplu kafu ili vodu i dobro promiješajte. Sipajte mokre sastojke u suve i miješajte dok se ne sjedine (tijesto će biti rijetko). Napunite korpice do 2/3 visine.

Pecite 20–22 minuta, dok čačkalica ne izađe čista. Ohladite 10 minuta u kalupu, zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Stavite čokoladu u činiju otpornu na toplotu. Zagrijte pavlaku do tačke ključanja i prelijte preko čokolade. Pustite da odstoji 2–3 minuta, zatim polako miješajte dok ne postane glatko. Ohladite na sobnoj temperaturi oko 1 sat da se zgusne.

Umutite krem sir i puter dok ne postanu glatki i pjenasti. Dodajte šećer u prahu, kokosov ekstrakt i so. Mutite prvo lagano, zatim 2 minuta na visokoj brzini. Isjecite mali krug u sredini svakog ohlađenog mafina (dubine oko 2,5 cm). U svako udubljenje ubacite 1–2 kašičice ganaša. Vrh koji ste izvadili vratite kao poklopac.

Na svaki mafin nanesite fil pomoću nastavka za špric ili kašike. Pospite rendanim kokosom i lagano pritisnite da se zalijepi. Na vrh stavite 2–3 čokoladna uskršnja jaja.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE

klikni za zvuk

Pogledajte

00:11
Uskršnji zečevi od testa
Izvor: Instagram/austrian_cravings
Izvor: Instagram/austrian_cravings

 (Stvarukusa/Mondo) 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop