Začinjeni rižoto sa tunjevinom je odličan ukoliko postite na ulju. Vrlo je lagano, a pikantno jelo.

Sastojci:
- 220 g tunjevine iz konzerve
- 1 mali luk
- 6 čenova bijelog luka
- 1 crvena paprika
- 1 šargarepa
- 1,25 g sušenog origana
- 1/2 kašičice sušene majčine dušice
- 360 ml vode 360 ml
- 200 g pirinča
- 2 kašike sjeckanog peršuna
- 2 kašičice limunovog soka
- morska so i crni biber
Recept za začinjeni rižoto sa tunjevinom:
Kako biste napravili rižoto, ocijedite konzerve tunjevine u sitno sito sa činijom ispod i tunjevinu pažljivo isjeckajte. Takođe isjeckajte crni luk, bijeli luk, crvenu papriku i šargarepu. Zagrijte veliki tiganj na srednjoj vatri i dodajte 3 kašike maslinovog ulja iz konzervirane tunjevine.
Poslije par minuta dodajte isjeckane sastojke, miješajte ih neprekidno, posle 4 minuta dodajte origano i majčinu dušicu, brzo izmiješajte, zatim dodajte vodu i obilno začinite morskom solju i crnim biberom. Pojačajte vatru i promiješajte. U međuvremenu, dodajte pirinač u fino sito i isperite pod vodom.
Kada voda proključa u tiganju, dodajte pirinač, lagano promiješajte, zatim stavite poklopac na tiganj i spustite na tihu vatru, pa dinstajte 15 minuta ili dok se pirinač ne skuva.
Kada je pirinač skuvan, sklonite poklopac i šerpu sa ringle, dodajte ocijeđenu tunjevinu, sjeckani peršun i sok od limuna, viljuškom lagano razmutite pirinač, servirajte direktno iz tiganja ili prebacite u posude za serviranje, uživajte!
(Stvar ukusa/MONDO)