• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gurmansko praznično jelo: Vekna od mesa sa jajima u sredini

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Vekna od mesa sa jajima u sredini je gurmansko jelo idealno za uskršnje praznike.

 recept za mesnu veknu s jajima Izvor: prt scr / yt / My German Recipes

Sastojci:

  • 600 g mljevenog mesa
  • 2 parčeta hljeba
  • 1 luk isječen na kockice
  • 2 jajeta za meso
  • 5 jaja za fil
  • 1 čen bijelog luka
  • 1 veza peršuna
  • 1 kašika senfa
  • malo bibera
  • malo soli
  • 14 dugačkih kriški slanine

Za umak:

  • 1 luk
  • 50 g šargarepe isječene na kockice
  • 30 g korijena celera isječenog na kockice
  • 30 g praziluka isječenog na kolutove
  • 350 ml pilećeg bujona
  • 1-2 kašičice kukuruznog skroba
  • malo bibera
  • malo soli
Napravite drugačiji sos:

Po želji pomiješajte 60 ml kečapa, 2 kašike braon šećera i 2 kašičice senfa i prelijte preko vekne.

Recept za veknu od mesa sa jajima:

Kako biste napravili veknu od mesa potopite hljeb u toplu vodu. Zagrijte rernu na 170°C. U šerpi prokuvajte vodu i pažljivo dodajte 5 jaja. Kuvajte 7 minuta, zatim izvadite, ostavite da se ohlade i uklonite ljusku. U veću činiju stavite mljeveno meso, dodajte 2 jajeta, crni luk, senf, so i biber. Isjeckajte peršun i bijeli luk i dodajte ih u činiju.

Iscijedite vodu iz natopljenog hleba i stavite ga u činiju. Sve dobro izmiješajte u glatku masu. Stavite malo papira za pečenje na pleh, a zatim poređajte kriške slanine tako da se preklapaju, stvarajući veliki pravougaonik. Stavite meso na slaninu, oblikujte ga u veliki pravougaonik, ali ostavite veliki obod slanine ispod raspoređenog mesa. Napravite udubljenje u sredini mesa. Stavite kuvana jaja jedno pored drugog u udubljenje.

Uhvatite jednu stranu papira za pečenje i okrenite polovinu mesa preko jaja. Ponovite i sa druge strane pleha, oblikujući i umotavajući mesnu veknu obloženu slaninom. Stavite i povrće za sos na pleh za pečenje. Pecite u rerni jedan sat. Poslije prvih 10 minuta dodajte malo pilećeg bujona na mesnu veknu i sipajte ga na povrće.

Nakon jednog sata izvadite mesnu veknu iz rerne. Sakupite povrće iz pleha za pečenje i prebacite ga u šerpu. Dodajte i preostali bujon i takođe 200 ml vode i pustite da ključa nekoliko minuta. Izvadite skoro sve povrće iz sosa i blenderom izmiksirajte sos. Po potrebi začinite solju i biberom. Pomiješajte skrob sa malo hladne vode, dodajte malo u sos i prokuvajte minut. Mesnu veknu servirajte sa sosom, šargarepom i pire krompirom. 

(MONDO/StvarUkusa)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop