Vekna od mesa sa jajima u sredini je gurmansko jelo idealno za uskršnje praznike.

Sastojci:
- 600 g mljevenog mesa
- 2 parčeta hljeba
- 1 luk isječen na kockice
- 2 jajeta za meso
- 5 jaja za fil
- 1 čen bijelog luka
- 1 veza peršuna
- 1 kašika senfa
- malo bibera
- malo soli
- 14 dugačkih kriški slanine
Za umak:
- 1 luk
- 50 g šargarepe isječene na kockice
- 30 g korijena celera isječenog na kockice
- 30 g praziluka isječenog na kolutove
- 350 ml pilećeg bujona
- 1-2 kašičice kukuruznog skroba
- malo bibera
- malo soli
Recept za veknu od mesa sa jajima:
Kako biste napravili veknu od mesa potopite hljeb u toplu vodu. Zagrijte rernu na 170°C. U šerpi prokuvajte vodu i pažljivo dodajte 5 jaja. Kuvajte 7 minuta, zatim izvadite, ostavite da se ohlade i uklonite ljusku. U veću činiju stavite mljeveno meso, dodajte 2 jajeta, crni luk, senf, so i biber. Isjeckajte peršun i bijeli luk i dodajte ih u činiju.
Iscijedite vodu iz natopljenog hleba i stavite ga u činiju. Sve dobro izmiješajte u glatku masu. Stavite malo papira za pečenje na pleh, a zatim poređajte kriške slanine tako da se preklapaju, stvarajući veliki pravougaonik. Stavite meso na slaninu, oblikujte ga u veliki pravougaonik, ali ostavite veliki obod slanine ispod raspoređenog mesa. Napravite udubljenje u sredini mesa. Stavite kuvana jaja jedno pored drugog u udubljenje.
Uhvatite jednu stranu papira za pečenje i okrenite polovinu mesa preko jaja. Ponovite i sa druge strane pleha, oblikujući i umotavajući mesnu veknu obloženu slaninom. Stavite i povrće za sos na pleh za pečenje. Pecite u rerni jedan sat. Poslije prvih 10 minuta dodajte malo pilećeg bujona na mesnu veknu i sipajte ga na povrće.
Nakon jednog sata izvadite mesnu veknu iz rerne. Sakupite povrće iz pleha za pečenje i prebacite ga u šerpu. Dodajte i preostali bujon i takođe 200 ml vode i pustite da ključa nekoliko minuta. Izvadite skoro sve povrće iz sosa i blenderom izmiksirajte sos. Po potrebi začinite solju i biberom. Pomiješajte skrob sa malo hladne vode, dodajte malo u sos i prokuvajte minut. Mesnu veknu servirajte sa sosom, šargarepom i pire krompirom.
(MONDO/StvarUkusa)