Kuhinja

Detoks od masne hrane: Čorba sa povrćem i kurkumom

Autor Nikolina Damjanić

Tanjir tople čorbe svakome prija tokom hladnih dana. Da biste pripremili povrtnu čorbu prema ovom receptu neće vam trebati puno vremena ni puno novca, a dobićete puno dobrog ukusa.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

1 mali celer
2 srednje šargarepe
2 srednja krompira
1 manji praziluk
šaka rezanaca za supu
3 kašike maslinovog ulja
1,5l vode
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice bijelog luka u prahu (ili 1 čehno svježeg)
1/2 kašičice crnog bibera
Za zapršku:
2 pune kašike jogurta
2 kašike brašna
1 žumance

Priprema:

Svo povrće narežite na komadiće i dinstajte na maslinovom ulju 3-4 minuta. Dodajte vodu i prokuvajte. Umjesto vode možete koristiti pileći bujon. Dodajte rezance i kuvajte dok ne omekšaju. Dodajte začine.

U posebnom tanjiru umutite jogurt, brašno i žumance. Pomiješajte sa 2-3 kašike skuvane supe i umiješajte u supu. Prokuvajte kratko i sklonite sa šporeta. Na kraju pospite sitno sjeckanim peršunom.