Kuhinja

BOŽIĆNA ČESNICA ZA POČETNIKE: Pravilo je da je mijesi jedna osoba

Autor Dragana Božić

Naučite kako se mijesi božićna česnica.

Izvor: Screenshot/TV Prva

Na dan Božića obavezna je i česnica. To je pogača koja se pravi od tijesta, a u nju se uvijek stavlja novčić koji predstavlja sreću i novac, kao i zrno pšenice ili drvo drena, ali to je po želji.Uvijek se lomi prije ručka, a obično se prvo 3 puta vrti u krug. Česnicu isključivo mijesi domaćin, dok se u nekim krajevima vjerovalo da je može mijesiti samo žena koja je rodila muško dijete.Ovo je pogača bez kvasca koja bi po pravilu trebala da se peče pod sačem i da se mijesi iključivo svježom vodom sa izvora. Vjeruje se da ona donosi blagostanje u kuću, ali ne morate da koristite vodu sa izvora niti je obavezno da je umijesi domaćin.

Sastojci:
500 g brašna
250 ml vode
1 kašičica soli
novčić

Priprema:
U posudi pomiješajte mlaku vodu, so i brašno, pa mijesite tijesto. Na pola miješanja dodajte novčić koji ste oprali u ključaloj vodi i osušili, a ako želite možete da dodate i neko zrnevlje i grančicu drena za dobro zdravlje. Dobro umijesite tijesto, pa ga razvucite, pa oblikujte krug. Malo spljoštite rukama i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.

(Stvar ukusa)