• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jednostavan recept za SAVRŠEN RIŽOTO

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Naučite kako da napravite nikad bolji rižoto.

 Jednostavan recept za SAVRŠEN RIŽOTO Izvor: Envato

Rižoto nije uvijek lako napraviti jer često bude suv. Profesionalni kuvar, Džek Ovens, je otkrio trikove koji će vam pomoći da u svakom trenutku napravite savršen rižoto. Ovaj je sa pečurkama, ali vi možete da dodate i tikvice, papriku ili neko drugo povrće.

Kada kuvate pirinač obavezno imajte pripremljen bujon, može i od povrća i pileći, ali bolji ukus svakako daje pileći, ali spremite i puter. Ova dva sastojka će ga učitni kremastim, a sušeni vrganji će značajno obogatiti ukus, ali i parmezan će dati poseban šmek. Takođe, važna stavka kod pripreme pirinča jeste da bujon postepeno sipate. Uživajte u rižotu sa pečurkama kao iz najboljih restorana.

Sastojci:

Za pečurke:
30 ml maslinovog ulja
450 g šampinjona
1 kašika peršuna
1 kašičica majčine dušice
listovi žalfije
sok od 1 limuna

Za pirinač:

30 ml maslinovog ulja
1 crni luk
1 štap celera
4 čena bijelog luka
400 g pirinča
15 g sušenih vrganja
80 ml bijelog vina
1,5 l bujona
30 g neslanog putera
parmezan

Za dekoraciju:

peršun
parmezan

Priprema:

Sipajte pileći bujon u šerpu i ostavite da proključa, a zatim u posudi pomiješajte sušene vrganje sa kutlačom bujona i promiješajte. Ostavite 5 minuta da se natope, pa izvadite na dasku i isjeckajte. Vratite u posudu. Zatim na maslinovom ulju propržite sjeckane šampinjone, pa posolite i 2 minuta pred kraj dodajte ostale začine. Dobro promiješajte i sipajte u posudu, pa dodajte limunov sok i opet promiješajte. U istoj šerpi (nemojte da perete) na maslonovom ulju propržite rendani crni luk i celer. Zatim dodajte opran pirinač i kuvajte 5 minuta, uz neprestano miješanje. Sipajte vino, pa kuvajte dok skoro skroz ne ispari, a zatim dodajte i vrganje sa sve tečnošću u kojoj se nalaze. Sve vrijeme miješajte i posle minut dodajte kutlaču bojona. Miješajte dok pirinač ne upije bujon, pa opet dodajte kutlaču. Tako radite dok ne potrošite sav bujon, a kada bude sipali poslednju kutlaču, na brzinu promiješajte i nemojte da dozvolite da ga pirinač upije, jer onda neće biti kremast. Sklonite sa šporeta i dodajte pripremljene šampinjone, puter i parmezan. Dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Dekorišite sjeckanim peršunom i parmezanom.

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop