• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jednostavan recept za SAVRŠEN RIŽOTO

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Naučite kako da napravite nikad bolji rižoto.

Rižoto nije uvijek lako napraviti jer često bude suv. Profesionalni kuvar, Džek Ovens, je otkrio trikove koji će vam pomoći da u svakom trenutku napravite savršen rižoto. Ovaj je sa pečurkama, ali vi možete da dodate i tikvice, papriku ili neko drugo povrće.

Kada kuvate pirinač obavezno imajte pripremljen bujon, može i od povrća i pileći, ali bolji ukus svakako daje pileći, ali spremite i puter. Ova dva sastojka će ga učitni kremastim, a sušeni vrganji će značajno obogatiti ukus, ali i parmezan će dati poseban šmek. Takođe, važna stavka kod pripreme pirinča jeste da bujon postepeno sipate. Uživajte u rižotu sa pečurkama kao iz najboljih restorana.

Sastojci:

Za pečurke:
30 ml maslinovog ulja
450 g šampinjona
1 kašika peršuna
1 kašičica majčine dušice
listovi žalfije
sok od 1 limuna

Za pirinač:

30 ml maslinovog ulja
1 crni luk
1 štap celera
4 čena bijelog luka
400 g pirinča
15 g sušenih vrganja
80 ml bijelog vina
1,5 l bujona
30 g neslanog putera
parmezan

Za dekoraciju:

peršun
parmezan

Priprema:

Sipajte pileći bujon u šerpu i ostavite da proključa, a zatim u posudi pomiješajte sušene vrganje sa kutlačom bujona i promiješajte. Ostavite 5 minuta da se natope, pa izvadite na dasku i isjeckajte. Vratite u posudu. Zatim na maslinovom ulju propržite sjeckane šampinjone, pa posolite i 2 minuta pred kraj dodajte ostale začine. Dobro promiješajte i sipajte u posudu, pa dodajte limunov sok i opet promiješajte. U istoj šerpi (nemojte da perete) na maslonovom ulju propržite rendani crni luk i celer. Zatim dodajte opran pirinač i kuvajte 5 minuta, uz neprestano miješanje. Sipajte vino, pa kuvajte dok skoro skroz ne ispari, a zatim dodajte i vrganje sa sve tečnošću u kojoj se nalaze. Sve vrijeme miješajte i posle minut dodajte kutlaču bojona. Miješajte dok pirinač ne upije bujon, pa opet dodajte kutlaču. Tako radite dok ne potrošite sav bujon, a kada bude sipali poslednju kutlaču, na brzinu promiješajte i nemojte da dozvolite da ga pirinač upije, jer onda neće biti kremast. Sklonite sa šporeta i dodajte pripremljene šampinjone, puter i parmezan. Dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Dekorišite sjeckanim peršunom i parmezanom.

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA