Isprobajte i recept za aromatični grčki pire krompir.
Od krompira mogu da se prave razna jela i prilozi, a ubjedljivo najbolji je pire krompir. Svaka domaćica ima neku svoju tajnu kako da pire bude savršeno kremast, a i profesionalne kuvarice su otkrile trikove kojima se one služe. Pire može da se jede uz gulaš, ćufte, paprikaš, pohovano meso... Ako želite prilog koji će nadmašiti standardni pire krompir isprobajte skordaliju. Ovo je grčka verzija omiljenog priloga, a pravi se bez mlijeka i putera. Ujmesto toga dodaje se bijeli luk, badem i limunov sok. Uživajte!
Sastojci:
1/2 kg krompira
60 g blanširanih badema
4 čena belog luka
2-3 kašike limunovog soka
oko 50 ml maslinovog ulja
Za ukrašavanje:
1 mladi luk
peršun
kora limuna
Krompir isijecite na kockice i sipajte u šerpu, pa prelijte vodom. Kuvajte dok ne proključa, pa smanjite temepraturu i kuvajte još 15 minuta, tj. dok se krompir potpuno ne skuva. Isperite krompir vrućom vodom i ostavite sa strane. Bijeli luk i bademe izblendirajte, pa u prohlađeni krompir dodajte so i limunov sok, pa napravite pire. Po malo dodajte maslinovo ulje i napravite kremast prilog. Zatim dodajte izblendirane bademe i bijeli luk, pa promiješajte. Ukrasite sjekcanim mladim lukom, peršunom i rendanom koricom limuna.