Supu sa domaćim knedlama vole sve generacije.
Nedjeljni ručak u Jugoslaviji nije mogao da se zamisli bez supe, a ona sa knedlama je bila omiljena. I dan danas je svi vole, a napravite je od pilećih grudi, krompira i šargarepe, a na kraju dodajte i prave domaćinske knedle. Ovaj recept uspijeva i početnicima u kuhinji, a ako želite da knedle ispadnu bolje, jaja prvo umutite, a tek onda dodajte brašno i so.
Sastojci:
300-350 g pilećih grudi
3-4 krompira
2 crna luka
2 šargarepe
1 veza peršuna
1 veza mirođije
Za knedle:
2 jajeta
70-80 g brašna
1/2 kašičice soli
Priprema:
U šerpu stavite meso, pa sipajte vodu i dodajte cijeli crni luk i šargarepu. Samo oljuštite prethodno. Kuvajte dok ne krene da ključa, a ako se pojavi pjena, skidajte je. Zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 20 minuta. Posolite po ukusu. Za to vrijeme isjeckajte crni luk, a šargarepu izrendajte, pa propržite. Iz supe izvadite meso, luk i šargarepu, pa dodajte krompir koji ste oljuštili i isjekli na kockice, kao i proprženi luk i šargarepu. Promiješajte, pa vratite i meso, ali ga prvo isjeckajte. Još smanjite temperaturu, pa napravite smjesu za knedle. Umutite jaja sa brašnom i posolite. Kašičicu pokvasite u supi, pa uzimajte smjesu i sipajte u supu. Poklopite i ostavite da se kuva još 5-7 minuta. Isključite šporet, dodajte sjeckanu mirođiju i peršun, pa promiješajte. Poklopite i ostavite još 5-10 minuta, pa poslužite.
(Stvar ukusa)