Kuhinja

Sočne lazanje po receptu Gordona Remzija

Autor Nikolina Damjanić

Slasne lazanje spadaju u omiljena jela iz regije Emilija-Romanja, a jedu se često i rado širom svijeta.

Izvor: Shutterstock

Zato ne čudi što postoji mnogo različitih varijanti ovog jela, a među najpopularnijima je ono koje u svojim restoranima priprema čuveni engleski kuvar Gordon Remzi.

Sastojci:

Sos od mesa

2 kašike maslinovog ulja

½ velike glavice crnog luka

1 velika mrkva

2 čena bijelog luka

2 prstohvata sušenog origana

300 grama mlkevenog mesa

1 kašika paradajz pirea

1 lovorov list

30ml (2 kašike) crnog vina

400 g sjeckanog paradajz

50 ml mlijeka

so i sviježe samljeven crni biber

1kašika vorčester sosa


Bijeli sos:

25 grama maslaca

25 grama brašna

300 ml mlijeka

prstohvat mlevenog muškatnog oraščića

60 grama sira po izboru

30 grama parmezana za posipanje

I još:

prstohvat origana

6 listova lazanja koje se ne kuvaju


Priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni da se grije.

U dubokom tiganju zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte sitno sjeckan crni luk i šargarepu, propržite, pa dodajte sitno sjeckan bijeli luk.

Miješajte sve vrijeme kako ne bi zagorjelo, pa dodajte prstohvat origana, so i biber i lovorov list, a nakon toga i kašiku vorčester sosa.

Nakon toga stavite mljeveno meso, pa sve dobro promješajte i prelijte pireom od paradajza. Pošto se meso proprži, sipajte vino, pa nakon što ispari alkohol, ubacite paradajz sitno sjeckan na kockice.

Nek se dinsta još tri minuta, pa sipajte mlijeko, isključite i ostavite sa strane.
Nakon toga pripremate sos: otopite puter u jednoj šerpi, zatim sklonite i dodajte brašno, vratite na tihu do srednju vatru i miješajte sve vrijeme da ne zagori, pa sipajte 100 ml hladnog mlijeka i promješajte. Potom sipajte i ostatak mlijeka uz miješanje, začinite po ukusu, pa ostavite da krčka još dva minuta. Zatim dodajte i sir, pa sklonite s vatre.

Na namazan pleh stavite pola sosa od mesa, lijepo rasporedite, pa preklopite tjesteninom. Zatim prelijte polovinom sosa, pa poredajte ostatak mesa, ponovo prekrijte tjesteninom i premažite ostatkom sosa.

Onda pospite rendanim parmezanom i origanom, pa pecite dok ne porumeni.