Mafini sa čokoladom će vam postati omiljeni čim ih probate.
Mafini su američki specijalitet koji se pravi od slatkog tijesta i u njega se dodaje voće ili neki drugi sastojak. Postoji i britanska verzija mafina, a razlika je u tome što su njihovi ravni i šuplji, a američki su vazdušasti.
Recepti za engleske mafine počeli su da se pojavljuju početkom 19. vijeka. U viktorijansko doba, mladići su prodavali kolače na ulici, u posebnim kolicima i zvonili su kako bi privukli kupce.
Američki mafini se pojavljuju još u 18. vijeku i tada su obično pravljeni sa kvascem, a danas se on mijenja praškom za pecivo. U Americi postoje tri države koje imaju zvanične mafine. Minesoti su zaštitni znak mafini od borovnice, Masačusetsu mafini od kukuruza, a Njujorku mafini od jabuka. Danas postoje razni recepti za raznovrsne mafine, pa tako postoje i slane verzije, koje su isto preukusne kao i slatke. Mi vam predlažemo da isprobate mafine sa neodoljivom čokoladom.
Sastojci:
250 g brašna
120 g šećera
70 g putera
250 g jogurta od vanila
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanilin šećera
2 jajeta
200 g čokolade
Priprema:
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. U drugoj posudi pomiješajte puter koji ste istopili i kristal šećer, pa dodajte jaja i dobro umutite. Dobijenu smjesu sipajte u brašno i dobro sjedinite. Zatim dodajte jogurt od vanile, promiješajte i onda dodajte i kockice čokolade, sve lijepo sjedinite. U kalup za mafine stavite paprine kalupe, pa ih premažite puterom i pospite brašnom. Sipajte smjesu, ali ne do vrha i pecite na 180°C oko 20-30 minuta. Čačkalicom provjerite da li su gotovi.
(Stvar ukusa)