Slasne lazanje spadaju u omiljena jela iz regije Emilija-Romanja, a jedu se često i rado širom svijeta.
Zato ne čudi što postoji mnogo različitih varijanti ovog jela, a među najpopularnijima je ono koje u svojim restoranima priprema čuveni engleski kuvar Gordon Remzi.
Sastojci:
Sos od mesa
2 kašike maslinovog ulja
½ velike glavice crnog luka
1 velika mrkva
2 čena bijelog luka
2 prstohvata sušenog origana
300 grama mlkevenog mesa
1 kašika paradajz pirea
1 lovorov list
30ml (2 kašike) crnog vina
400 g sjeckanog paradajz
50 ml mlijeka
so i sviježe samljeven crni biber
1kašika vorčester sosa
Bijeli sos:
25 grama maslaca
25 grama brašna
300 ml mlijeka
prstohvat mlevenog muškatnog oraščića
60 grama sira po izboru
30 grama parmezana za posipanje
I još:
prstohvat origana
6 listova lazanja koje se ne kuvaju
Priprema:
Uključite rernu na 200 stepeni da se grije.
U dubokom tiganju zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte sitno sjeckan crni luk i šargarepu, propržite, pa dodajte sitno sjeckan bijeli luk.
Miješajte sve vrijeme kako ne bi zagorjelo, pa dodajte prstohvat origana, so i biber i lovorov list, a nakon toga i kašiku vorčester sosa.
Nakon toga stavite mljeveno meso, pa sve dobro promješajte i prelijte pireom od paradajza. Pošto se meso proprži, sipajte vino, pa nakon što ispari alkohol, ubacite paradajz sitno sjeckan na kockice.
Nek se dinsta još tri minuta, pa sipajte mlijeko, isključite i ostavite sa strane.
Nakon toga pripremate sos: otopite puter u jednoj šerpi, zatim sklonite i dodajte brašno, vratite na tihu do srednju vatru i miješajte sve vrijeme da ne zagori, pa sipajte 100 ml hladnog mlijeka i promješajte. Potom sipajte i ostatak mlijeka uz miješanje, začinite po ukusu, pa ostavite da krčka još dva minuta. Zatim dodajte i sir, pa sklonite s vatre.
Na namazan pleh stavite pola sosa od mesa, lijepo rasporedite, pa preklopite tjesteninom. Zatim prelijte polovinom sosa, pa poredajte ostatak mesa, ponovo prekrijte tjesteninom i premažite ostatkom sosa.
Onda pospite rendanim parmezanom i origanom, pa pecite dok ne porumeni.