Kuhinja

Za sit početak nedjelje: Napravite rolnice sa feta sirom

Autor Nikolina Damjanić

Feta rolnice su odličan izbor za doručak, a mogu biti i sjajno posluženje za goste.

Izvor: Shutterstock

Sastojci

Tijesto:

125 ml mlijeka

25 g kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica brašna

150 g margarina

1 kašičica soli

3 žumanjceta

200 g feta sira

450 g brašna

Za premazivanje:

1 žumanjce

1 kašika mlijeka

susam i lan

Priprema:

U mlako mlijeko dodajte izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite deset minuta da kvasac nadođe. Nakon tog vremena dodajte otopljeni margarin, tri žumanjceta i so.

Brašnom zamijesite tijesto i podijelite ga na 12 jednakih dijelova. Radnu površinu podmažite uljem pa razvucite prvi komad tijesta u pravougaonik, te nožem zasijecite ivice. Na jedan kraj stavite feta sir i urolajte.

Uvijte tijesto u oblik puža sa podvučenim krajevima ispod tijesta. Rolnice složite na pleh i premažite sjedinjenim žumanjcetom i mlijekom, pospite sjemenkama, te ih stavite da se peku na 180 stepeni 20 do 25 minuta.