Feta rolnice su odličan izbor za doručak, a mogu biti i sjajno posluženje za goste.
Sastojci
Tijesto:
125 ml mlijeka
25 g kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica brašna
150 g margarina
1 kašičica soli
3 žumanjceta
200 g feta sira
450 g brašna
Za premazivanje:
1 žumanjce
1 kašika mlijeka
susam i lan
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite deset minuta da kvasac nadođe. Nakon tog vremena dodajte otopljeni margarin, tri žumanjceta i so.
Brašnom zamijesite tijesto i podijelite ga na 12 jednakih dijelova. Radnu površinu podmažite uljem pa razvucite prvi komad tijesta u pravougaonik, te nožem zasijecite ivice. Na jedan kraj stavite feta sir i urolajte.
Uvijte tijesto u oblik puža sa podvučenim krajevima ispod tijesta. Rolnice složite na pleh i premažite sjedinjenim žumanjcetom i mlijekom, pospite sjemenkama, te ih stavite da se peku na 180 stepeni 20 do 25 minuta.