U nastavku teksta pročitajte kako da napravite najljepše američke palačinke.
Američke palačinke su za razliku od naših manje i deblje, a za preliv se najčešće koristi med ili javorov sirup. Priprema nije teška, ali postoje ljudi kojima jednostavno ne uspijevaju. Trik je u receptu, jer ako napravite dobru smjesu onda bez greške uspijevaju svima.
Profesionali kuvar, Frenk Proto, otkrio je u čemu je tajna. Obavezno dodajte sodu bikarbonu i prašak za pecivo, jer će oni učiniti da palačinke budu mekane i vazdušaste, a smjesu nikako nemojte previše da mutite. Ako ostanu grudvice to nije problem. A umjesto da tiganj samo premažete uljem koristite umućeni puter koji stavljate u debljem sloju na tiganj. On će učiniti da američke palačinke bude malo hrskavije i slanije.
Sastojci:
3 šolje brašna
1/4 šolje šećera
1,5 kašičica soli
1 kašika praška za pecivo
1,5 kašičica sode bikarbone
2 i 1/4 šolje mlijeka
1/4 šolje ulja
1 kašika ekstrakta vanile
1/4 šolje sirćeta
3 jajeta
slani puter
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, šećer, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu i dobro promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte mlijeko, ulje, vanilu, sirće i jaja, pa dobro umutite. Zatim pomiješajte mokre i suve sastojke, pa sjedinite. Nemojte previše da miješate, samo nekih 20-25 puta. Ako ostanu gromuljice, tako i treba.Umutite malo putera sobne temeprature, pa dobro premažite tiganj. Treba da bude više nauljen nego kada se prže obične palačinke. Zatim kašikom sipajte smjesu. Sačekajte da počnu da se pojavljuju mjehurići, pa okrenite palačinku sa druge strane.Nemojte da dirate palačinke dok se peku, a kada želite da provjerite da li su gotove, blago pritisnite prstom i ako se tijesto vraća, spremne su.
(Stvar ukusa)