Napravite ledene kocke pomoću 2 super trika i oduševite ukućane.
Jedan od najljepših kolača svakako su ledene kocke. Mekani biskvit sa kakaom, natopljen šećernim sirupom, pa preko mirisni bijeli fil i na kraju čokoladna glazura - prosto se topi u ustima. Ne postoji ništa ljepše, a na ovom kolaču su odrasle mnoge generacije i često se služio na svečanim trpezama. Ledene kocke možete da napravite i u posnoj varijanti, ali ipak je nadaleko čuvenija mrsna. Postoje 2 trika koji će ovaj već ukusan kolač samo poboljšati, a to je dodavanje vanilin šećera u fil koji će ga učiniti mirisnim, a dok pravite glazuru obavezno dodajte mlijeko jer će ono spriječiti da popuca.
Sastojci:
7 jaja
7 kašika šećera
3 kašike kakaoa
10 kašika brašna
Za sirup:
100 ml vode
2 kašike šećera
Za fil:
600 ml mlijeka
8 kašika brašna
100 g + 8 kašika šećera
1 margarin
2 kesice vanilin šećera
Za glazuru:
100 g čokolade
2 kašike ulja
1 kašika mlijeka
Priprema:
Odvojite žumanjca od bjelenjaca, pa kratko mutite bjelenjaca i postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Postepeno dodajte žumanjca i nastavite da mutite. Sipajte prosijano brašno sa kakaom i lagano umiješajte. Sipajte smjesu na pleh koji ste obložili pek papirom, pa poravnajte i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi u plehu. U mlijeko dodajte brašno i 8 kašika šećera i vanilin šećer, pa dobro promiješajte da ne ostanu grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sklonite sa šporeta, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. U margarin koji ste pjenasto umutili sa šećerom dodajte ohlađeni fil, nemojte obrnuto. Sjedinite mikserom. Preko ohlađene kore sipajte sirup koji ste napravili tako što ste pomiješali vodu i šećer, pa ostavili da proključa. Zatim premažite filom i lijepo poravnajte. Otopite čokoladu sa mlijekom i uljem, pa prelijte preko kolača. Poravnajte i stavite u frižider da se stegne.
(Stvar ukusa)