• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEDENE KOCKE - KOLAČ KOJI BUDI NAJLJEPŠE USPOMENE: 1 jeftin sastojak mijenja ukus filu

Autor Dragana Božić

Napravite ledene kocke pomoću 2 super trika i oduševite ukućane.

 Ledene-kocke-2126905820.jpg Izvor: Shutterstock

Jedan od najljepših kolača svakako su ledene kocke. Mekani biskvit sa kakaom, natopljen šećernim sirupom, pa preko mirisni bijeli fil i na kraju čokoladna glazura - prosto se topi u ustima. Ne postoji ništa ljepše, a na ovom kolaču su odrasle mnoge generacije i često se služio na svečanim trpezama. Ledene kocke možete da napravite i u posnoj varijanti, ali ipak je nadaleko čuvenija mrsna. Postoje 2 trika koji će ovaj već ukusan kolač samo poboljšati, a to je dodavanje vanilin šećera u fil koji će ga učiniti mirisnim, a dok pravite glazuru obavezno dodajte mlijeko jer će ono spriječiti da popuca.

Sastojci:

7 jaja
7 kašika šećera
3 kašike kakaoa
10 kašika brašna

Za sirup:
100 ml vode
2 kašike šećera

Za fil:
600 ml mlijeka
8 kašika brašna
100 g + 8 kašika šećera
1 margarin
2 kesice vanilin šećera

Za glazuru:
100 g čokolade
2 kašike ulja
1 kašika mlijeka

Priprema:

Odvojite žumanjca od bjelenjaca, pa kratko mutite bjelenjaca i postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Postepeno dodajte žumanjca i nastavite da mutite. Sipajte prosijano brašno sa kakaom i lagano umiješajte. Sipajte smjesu na pleh koji ste obložili pek papirom, pa poravnajte i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi u plehu. U mlijeko dodajte brašno i 8 kašika šećera i vanilin šećer, pa dobro promiješajte da ne ostanu grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sklonite sa šporeta, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. U margarin koji ste pjenasto umutili sa šećerom dodajte ohlađeni fil, nemojte obrnuto. Sjedinite mikserom. Preko ohlađene kore sipajte sirup koji ste napravili tako što ste pomiješali vodu i šećer, pa ostavili da proključa. Zatim premažite filom i lijepo poravnajte. Otopite čokoladu sa mlijekom i uljem, pa prelijte preko kolača. Poravnajte i stavite u frižider da se stegne.

(Stvar ukusa)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop