Kuhinja

SLANI MAFINI ZA ČISTU DESETKU - JEDNOSTAVNI I SLASNI: Dvije vrste peciva sa sirom i šunkom

Autor Dragana Božić

Probajte recepte za slane mafine, idealni su za doručak ili večeru!

Izvor: SHUTTERSTOCK/HELENA ZOLOTUHINA

Mafine svi najčešće prave u slatkoj verziji, sa voćem, kremom od vanile ili čokoladnim, ali su sjajna opcija i ako volite slano pecivo za doručak. Možete da ih pravite sa povrćem, slaninom, punite jajima, a mi vam predlažemo dva jednostavna recepta za mafine sa sirom, kao i šunkom. Obožavaće ih vaši ukućani!

Da bi bili hrskaviji po površini, možete pet minuta prije nego što završite sa pečenjem da preko narendate kačkavalj - stvoriće se fenomenalna zlatna korica.

Mafini sa sirom

Sastojci:
250 g sira
2 čena bijelog luka
peršun po ukusu
400 g brašna
2 jajeta
1 čaša mlijeka
50 g putera
1 kašičica šećera
½ kašičice soli
prašak za pecivo

Priprema: U brašno umiješati šećer, so, prašak za pecivo, pa dodati jaja, mlijeko, otopljen puter i sve izmiješati. Sir narendati na krupno rende, pa ga dodati u tijesto (dio ostaviti sa strane za posipanje). U smjesu dodati sjeckano bilje i bijeli luk. Izliti tijesto u kalupe i peći 25 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180-200 stepeni Celzijusovih. Pet minuta pred kraj pečenja, posuti ih narendanim kačkavaljem i zapeći.

Mafini sa sirom i šunkom

Sastojci:
100 g šunke
100 g tvrdog sira
150 ml mlijeka
100 g putera
3 jajeta
300 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
so
biber

Priprema: Šunku i sir isjeći na sitne kocke, umutiti jaja sa solju i biberom, dodati mlijeko, promiješati, pa dodati omekšali puter, brašno, prašak za pecivo, šunku, sir. Sve dobro izmješati. Tijesto uliti u kalupe, pa staviti u rernu prethodno zagrijanu na 180-200 stepeni Celzijusovih i peći oko 30 minuta.

(Stvar ukusa)