Saznajte kakav je jelovnik za vrijeme Velikog posta i kojim danima se prave "izuzeci".
Juče, 27. februara je počeo Veliki ili Časni post koji traje sedam nedjelja i najavljuje najveći hrišćanski praznik - Vaskrs koji ove godine pada 16. aprila.
Ovaj vaskršnji post se, prema pravoslavnim kanonima, sastoji iz dva dijela - Velikog posta (prvih 6 nedelja) i Strašne nedelje (posljednje nedjelje - 6 dana). Obično stručnjaci preporučuju da se za post pripremite unaprijed, idealno tri nedjelje ranije. Tokom ovog perioda, poželjno je da se postepeno smanjuje količina mesnih namirnica, kako kasnije tijelu ne bi bilo tako teško da se prebaci na ishranu koja je "lakša". Takođe, poželjno je i da se postepeno uzbacuju mliječni proizvodi. Trudnice i dojilje, djeca, starije osobe i oni koji imaju problema sa gastrointestinalnim traktom treba da budu posebno pažljivi ako odluče da poste, a brojni stručnjaci savjetuju da ne menjaju uobičajen režim ishrane bez konsultacija sa ljekarom.
Šta treba da znate o ovoj ishrani i kako bi trebalo da se posti po nedjeljama?
1. nedjelja
Ovaj period se smatra najstrožim. Prvog dana, 27. februara, po najrigoriznijim vjerskim pravilima bi trebalo da se potpuno izbaci hrana, što ipak nije nužno (niti se preporučuje sa stanovišta zdravlja). A od 28. februara do 3. marta bi trebalo post bude na vodi. Šta ovo znači? Možete da jedete hljeb, so, sušeno voće, orahe, med, sirovo povrće i voće. Već 4. i 5. marta u ishranu možete da dodate toplu hranu, koja je dozvoljena da se "začini" uljem.
Od 2. do 6. nedjelje
Post na vodi se preporučuje ponedjeljkom, sredom i petkom. Utorkom i četvrtkom možete sebi priuštiti toplu hranu bez ulja, a vikendom - sa uljem.
Posljednja nedjelja
Posljednja nedjelja posta, koja će 2023. pasti između 10. i 15. aprila, naziva se Strašna nedjelja. Tokom ovog perioda posti se na vodi. Ali postoje izuzeci. Na praznik Blagovijesti Presvete Bogorodice (7. aprila) i Cvjetnu nedjelju (9. aprila) možete da jedete ribu.
Koja hrana je strogo zabranjena tokom Velikog posta?
- Mesni i polumesni proizvodi;
- Mliječni proizvodi - puter i sir su takođe na listi;
- Jaja i proizvodi koji sadrže jaja;
- Riba i morski plodovi (osim u nevedenim danima);
- Biljno ulje;
- Alkohol (osim vina u nestroge dane);
- Hrana sa intenzivnim ukusom (previše slana ili slatka hrana, kao i začini);
- Kremovi, dresinzi, sosovi;
- Takođe se ne preporučuje prejedanje.
(MONDO)