Kako da izaberemo najzdraviju ribu i ko treba da je izbjegava, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.
Na nikoljdanskoj trpezi vladaju riblji specijaliteti i skoro nijedan dom ne može da je izbjegne. Riba ima raznorazne benefite za zdravlje, sadrži nezasićene masnoće, masne kiseline omega 3 koje pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi, a bogata je vitaminima i mineralima. Koliko često treba da je jedemo, koja riba je najzdravija, kako da izaberemo najbolju i ko treba da je izbegava, otkrio je gastroenterolog dr Vojislav Perišić.
"Tri puta nedjeljno po 150 grama. Nije svejedno koju ribu jedemo. Dunavski šaran nije šaran iz ribarnice, to je onaj koji pliva, grabljivica koji se hrani drugim ribama i travama. Njegovi lipidi su drugačiji. Prema tome, to je moja preporuka. Izaberite svježeg šarana, jer on ima bolji lipidni sastav. Možda je to malo grubo, ali to je činjenica", rekao je dr Perišić u "Jutru" na Prvoj.
Dvije grupe ljudi treba da izbjegavaju ribu, a gastroenterolog je otkrio kako da izaberemo onu koja ima najbolji sastav.
"Omega kiseline su mnogo veće kod svježeg šarana. Kakav će biti sastav lipida i mesa, zavisi čime se riba hrani. Prema mojim informacijama, zapadna Evropa ne uvozi više šarane iz naše ribarnice jer se ne hrane optimalnom hranom, imaju vrlo loše lipide. On jeste slastan, ali nije dugoročno zdrav. Dakle, bolji su šarani koji su divljaci. On se hrani prirodnim putem iz Dunava i ima bolji lipidni sastav od tovljenog. Tovljeni treba da izbjegavaju svi oni koji imaju problem sa hipertenzijom i visokim holesterolom", rekao je dr Perišić i otkrio kako da prepoznamo zdravu ribu:
"Ne možete na oko, samo je važno gdje kupujete. Ja sam jednom rekao, pa sam se ugrizao za jezik, da pojedini trgovci vole da kažu neistinu. Ovaj šaran je iz Dunava, hvatan od strane ribara, ima sastav kao losos. Ako nije takav, on je kao brza hrana. Treba da je kupujete iznad zemunske pijace, to je šaran sa najboljim lipidnim sastavom. Očistite krljušt, usolite, stavite malo limuna i to je to", savjetovao je dr Perišić.
I djeca treba da je jedu, ali ako je konzerva u pitanju, najbolje je jesti dvije vrste.
"Djeci već od šestog meseca treba dati ribu. Vjerujte mi, u proseku na pregledu imam nedjeljno oko 150-oro dece. Pedijatri im napominju alergije, kakve bre alergije? Skuša nije tovljena, ima odlične lipide, malo je suva, treba staviti malo limunovog soka i origano. Origano je kapitalni antioksidans. Preporuka je da jedete samo svježu hranu, ali ako mora iz konzerve, najbolje su tuna i skuša. One su iz Sjevernog mora, grabljivice, imaju malo teških metala, ali mnogo manje od ostalih. Damama koje vode računa o liniji, preporučujem da jedu oslić", otkrio je gastroenterolog.
(MONDO)