• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBMANA PROIZVOĐAČA HRANE PROLAZI GODINAMA! Spisak namirnica na kojima piše da su POSNE, a nisu

Autor Dragana Božić

Mnogi proizvodi za koje to nikad ne bismo rekli, sadrže u sebi mlijeko u prahu, goveđi ili svinjski želatin i konzervanse životinjskog porijekla.

 Namirnice na kojima piše da su posne a nisu Izvor: Rina

Na rafovima prodavnica potrošači mogu pronaći ogroman broj posnih proizvoda, od slaniša do slatkiša, što dosta olakšava vrijeme posta. Međutim, na rafovima se nalaze i namirnice za koje građani misle da su posne, a zapravo nisu.

Da stvar bude gora, postoji i veliki broj artikala na kojima velikim slovima piše posno, ali kada okrenete ambalažu i pročitate sitna slova vidjećete da su ti artikli sve sem posni, jer u sebi mogu da sadrže jaja, mlijeko i masnoće životinjskog porijekla. Iako nikada ne biste rekli, ali istina je da većina ribljih pašteta, napolitanki, bombona, biljnih kačkavalja, pekarskih proizvoda, tostova, dvopeka i čokoladnih keksića nije posna iako piše da jeste!

Nutricionisti savjetuju da ne vjerujete trgovcima jer većina posne hrane koja se prodaje u domaćim marketima zapravo uglavnom nije posna, iako se tako reklamira. Sa druge strane, stručnjaci iz oblasti zaštite potrošača kažu da se ovim trikovima trgovci služe odavno, da je u pitanju klasično dovođenje potrošača u zabludu, ali da ova oblast nije regulisana našim zakonima pa potrošači nemaju gotovo nikakva prava!

Nutricionista Milka Raičević kaže da naši ljudi posnu hranu kupuju masovno, pogotovo u vrijeme posta. "Neke stvari koje su nekada bile posne, poput ribljih pašteta, mahinalno stavljamo u korpu iako to već godinama nije posno. Pogotovo nikome ne padne na pamet da pogleda deklaraciju kada na prednjoj strani pakovanja vide znak posno. A kada bi pročitali sitna slova pozadi vidjeli bi da ti proizvodi uglavnom sadrže tragove mlijeka, jaja i konzervanse koji sadrže masnoće životinjskog porijekla. Zato ja uvijek kažem da se ni za jednu namirnicu u prodavnicama, osim voća i povrća, ne bih mogla zakleti da je posna", kaže ona za K1info.rs.

Ona dodaje da mnogi proizvodi za koje to teško da bismo rekli sadrže u sebi mlijeko u prahu, goveđi ili svinjski želatin, razne konzervanse životinjskog porijekla. Zato je zaista nezahvalno preporučiti nekom koju industrijsku hranu može da jede tokom posta.

Čak ni u pekarama nije sigurno da ćete kupovinom najobičnije kifle ili hljeba pazariti postan proizvod. "Ma koliko to zvučalo čudno, tako je. Moj prijedlog je da zaboravite na pekaru dok postite. To kažem zato što mnogi pekari u kifle, pite i prazne bureke dodaju svašta, kako bi dobili na ukusu, a i premazuju ih. Čak ni za hljeb nisam sigurna čime ih sve premazuju", naglašava nutricionista.

Sagovornica dodaje i da slatkiši poput napolitanki, čokoladnih keksići i kolačići sa ovsenim pahuljicama nisu posni, iako na njima stoji ta oznaka. Ako okrenete proizvod zaista ćete vidjeti da se u sastavu mogu pronaći i tragovi jaja i mlijeka.

Najčešću grešku potrošači prave vjerujući da kupovinom riblje ili veganske paštete ne mogu pogriješiti. "Ti namazi mahom nisu posni! Proizvođači stavljaju konzervanse koji sadrže masnoće životinjskog porijekla i kao se malo bolje zagledate vidjećete da na mnogima i ne piše posno. Ima i onih koji stave oznaku posno, a zapravo kada pročitate sastav vidite da su vas prevarili. Takođe, potrošači vjeruju da su biljni kačkavalji posni, ali to je još jedna laž. Kod većine biljnih kačkavalja u deklaraciji ćete pročitati kazein, što je protein koga ima jedino u mlijeku", ističe Raičevićeva za K1info.rs.

  • riblje paštete
  • biljni kačkavalji
  • namazi od povrća
  • napolitanke
  • čokoladni keksići
  • pekarski proizvodi
  • kolačići sa ovsenim pahuljicama
  • tostovi i dvopeci

(MONDO/K1 Info)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE