• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove namirnice su spas: Nutricionista otkrila najbolji JELOVNIK tokom posta

Autor Dušan Volaš

Da li znate šta podrazumeva najbolja posna ishrana koja uključuje sve vitamine i minerale za zdravlje?

 Najbolji jelovnik tokom posta Izvor: YouTube/Screenshot/TVDR

Pravoslavni vjernici započeli su Božićni post koji će trajati tačno 40 dana, a to podrazumijeva odricanje od određenih namirnica. Posna ishrana uglavnom podrazumijeva nedostatak kalcijuma, minerala koji je neophodan našem organizmu. Čuva naše kosti, zube, nokte, a malo je poznato i da pozitivno utiče na nerve, mišiće, organe za varenje, krvotok i metabolizam.

Nutricionista Branka Mirković ističe da je zato neophodno da jedete sardinu sa kostima i tako obezbijedite dovoljnu količinu kalcijuma. Možete je jesti kao namaz za doručak ili večeru ili uz povrće kao glavni obrok. Branka je objasnila da postoje nutritivna pravila posne ishrane koja čuvaju zdravlje.

U danima kada se jede na vodi, obavezno jedite jezgrasto voće, prije svega orahe, bademe, lješnik i kikiriki i tako obezbedite neophodnu količinu masnoće organizmu. Odličan obrok mogu da budu posni rezanci sa orasima. Neophodne proteine obezbijedićete ako za vreme posta redovno koristite pasulj i sočivo.Mak ima izuzetnu nutritivnu i energetsku vrijednost. Bogat je bjelančevinama, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom. Smatra se neizostavnom namirnicom za vrijeme posta.

Izvor: Shutterstock/Sopotnicki

Unosite dovoljno vitamina kroz sveže voće i povrće, posebno kao salate. Povrće koje je termički obrađeno ne treba da bude prekuvano, dovoljno je da se blanšira ili obari na pari. Koristite kvalitetna nerafinisana ulja, bogata su omega-3 masnim kiselinama, a bundevino, susamovo i laneno ulje koristite za salate.

Bijeli šećer zamijenite medom. Kuvano voće jedite kao kompot i zasladite suvim voćem, na primjer grožđem, šljivama, kajsijama. Da bi se organizam dobro očistio, neophodna su vlakna, pa zato jedite kupus, sladak i kiseo, karfiol, kelj, brokoli i boraniju.Kiselo povrće, kiseo kupus i razne vrste turšija odličan su izvor vitamina i minerala. Ne zaboravite rotkvu, barenu ili pečenu cveklu, kao i miješane vitaminske salate od krtolastog povrća.

Energiju obezbijedite iz integralnih žitarica, prije svega pirinča, integralnog hljeba i pita sa integralnim korama.Krompir pripremajte uglavnom baren ili kao salatu, jer prženi krompir i pomfrit upijaju mnogo ulja, pa tako postaju nezdrava namirnica. Izbjegavajte peciva, i slana i slatka. Pripremite umjesto toga ukusnu poslasticu ili obrok. Obarite pšenicu ili pirinač, dodajte suvo voće i sve prokuvajte, zasladite medom i pojačajte energetsku vrijednost mljevenim orasima ili bademima.

(MONDO/Informer)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop