Kuhinja

Zdrava za srce, a ne goji: Ovu picu možete da jedete bez griže savjesti

Autor Teodora Boškovski

Da li znate koje pice ne goje?

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Picu obožavaju mnogi i to svih uzrasta, od djece, pa sve do starijih. Odličan je izbor kada želite da pojedete nešto brzo i ukusno. Jedini problem je što je visokokalorična i puna ugljenih hidrata, te nije zdravo jesti je previše često, pogotovo oni koji imaju povišeni holesterol.

Međutim, nije sve tako crno! Postoje pice koje možete da jedete bez griže savjesti da ćete nabaciti koji kilogram viška, a isto tako neće se negativno odraziti na vaše zdravlje, objasnila je nutricionistkinja Harijet Lidgard.

Kora

Kora od cijele pšenice je dobra opcija jer sadrži više vlakana i hranljivih materija od obične kore od bijelog brašna.

"Ovo vam može pomoći da se duže osjećate sitim i da vam obezbjedi trajniju energiju tokom dana. A ako pazite na svoje kalorije, pica sa tankom korom je takođe dobra opcija, jer obično sadrži znatno manje kalorija od deblje", savjetovala je nutricionistkinja i osvrnula se i na "punjenu" picu.

Sir

Obično kod nas mogu da se nađu pice sa rubovima punjenim sirom. Međutim važno je i koji je! Ako tražite niskokaloričan sir, pročitajte savjete ove nutricionistkinje.

"Ako tražite sir sa manje masti, odlučite se za svježi sir, fetu, kozji i laganu mocarelu. Oni će i dalje dodati ukus i nutritivnu vrijednost pici, ali i ostalim obrocima", kaže Harijet i dodaje da ukoliko želite da povećate proteine dodajte rikotu ili parmezan. Takođe, za zdravo i vitko tijelo izbjegavajte dodavanje dodatnog sira na picu, jer može da poveća sadržaj kalorija i masti.

Izvor: YouTube/Screenshot/Vincenzo's Plate

Dodaci

Kada je riječ o dodatnim prelivima, u obzir dolaze sosevi sa mesom kao što su piletina i riba, ali ne i namirnice sa visokim sadržajem masti poput feferona, kobasica i slanine. Zasićene masti su povezane sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

"One mogu da podignu nivo holesterola i da izazovu upalu u tijelu, što je povezano sa nizom zdravstvenih problema. Prerađena mesa takođe, bogata su natrijumom što može da nam stvori nadutost u stomaku. A za dodatne prelive odlučite se za povrće na žaru ili pečeno umjesto pržene piletine, prženog luka ili pržene paprike", savjetovala je Harijet, pogotovo ako se odlučite da sami pravite picu.

"Povrće na žaru ili pečeno imaju manje zasićenih masti i mogu da obezbjede hranljive materije za srce kao što su vlakna, vitamini i minerali", rekla je ona za kraj.

(MONDO)